Duitsland werkt aan verdere aanpassing van de mestwetgeving

De Europese Commissie heeft sinds 2012 herhaaldelijk aan de Duitse federale overheid gevraagd om de mestregels aan te passen. Dat heeft geleid tot een inbreukprocedure tegen Duitsland. In 2016 werd Duitsland aangeklaagd, in 2018 volgde het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Daarom heeft de Bondsregering in 2020 de Meststoffenverordening ingrijpend gewijzigd. Op 1 juni 2023 heeft de Europese Commissie de inbreukprocedure tegen Duitsland gestaakt. 

Een verdere wijziging van de Duitse Meststoffenwet moet ertoe leiden dat in de toekomst de gegevens van landbouwbedrijven over hun bemestingspraktijken ook volledig kunnen worden getraceerd en geëvalueerd. Bovendien zullen in de toekomst op basis van de bedrijfsgegevens meer gerichte maatregelen worden ontwikkeld. Voor het opzetten van de monitoring moet een databank worden opgezet.


Op 31 mei 2023 keurde het federale kabinet de ontwerpwijzigingen van de meststoffenwet goed. Het streven is dat de wijziging van de Meststoffenwet in november van dit jaar in werking treedt, zodat de wijziging voor mineralenstroombalans  zo mogelijk ook dit jaar in werking kan treden.


Bij een overschrijding van de toegestane balanswaarde over een periode van 3 jaar met meer dan 10% kan een bedrijf in de toekomst verplicht worden om een ​​operationeel actieplan aan de overheid voor te leggen. Bij voortdurende overtredingen kan in de toekomst ook een boete worden opgelegd.


Uit de effectmonitoring moet tevens blijken of de Meststoffenverordening verder moet worden aangepast of dat er in de toekomst juist gerichte maatregelen kunnen worden genomen om bedrijven in nitraatverontreinigde gebieden te ontlasten. 

Bron: Bundesministeriums für Ernährung und Landwirtschaft, 06/06/2023
Publicatie: 26-06-2023