Aandacht voor RENURE-problematiek in resolutie van Europees Parlement

Het Europees Parlement nam woensdag 14 juni een resolutie aan over het waarborgen van de voedselzekerheid en veerkracht van de landbouw in de Europese Unie op lange termijn. Daarbij wordt ook het belang van de beschikbaarheid van meststoffen aangehaald. In de resolutie wordt de Europese Commissie opgeroepen om het gebruik van RENURE-meststoffen boven de limiet van 170 kilo stikstof per hectare toe te laten.

In de resolutie wordt ook gepleit voor een tijdelijke derogatie voor RENURE-meststoffen, terwijl voor de lange termijn een kader uitgewerkt wordt voor circulaire landbouw dat de afhankelijkheid van andere landen verminderd. Daarnaast wordt ook gewezen op het grote potentieel van mestvergisting. Investeringen in biogasinstallaties op bedrijfsniveau moeten zoveel mogelijk gepromoot worden.


Een resolutie is niet juridisch bindend maar drukt wel het standpunt van het Europees Parlement uit. Idealiter zet deze de Europese Commissie ertoe aan om de RENURE-problematiek diepgaander en sneller aan te pakken en er concrete voorstellen voor te formuleren.

Bron: Biogas-e, 16/06/2023
Publicatie: 22-06-2023