Lely Exos wordt vanaf 2024 verkrijgbaar

Lely Exos, een systeem voor het volledig autonoom oogsten en voeren van vers gras, is vanaf medio 2024 commercieel beschikbaar. Met Lely Exos kunnen melkveehouders een groot deel van hun graslandproductie inzetten als vers voer. Het systeem zal in eerste instantie in Nederland verkrijgbaar zijn en in de jaren daarna geleidelijk ook in andere grasrijke gebieden in de omringende landen.

In 2020 lanceerde Lely de Exos. Het betreft een autonoom systeem met een licht voertuig dat gras maait en van het veld voor de koeien in de stal brengt. De afgelopen 3 jaar is het systeem uitgebreid getest op 13 Nederlandse bedrijven in diverse omstandigheden. Voor het eind van 2023 zullen er nog 7 extra systemen in Nederland bijkomen. Met het behaalde resultaat, de bewezen capaciteit en brede inzetbaarheid is dit systeem medio 2024 klaar om verkocht te worden.


Lely Exos is geschikt voor melkveebedrijven die vanaf 250.000 kilo droge stof aan vers gras voeren en waarbij er geoogst kan worden op het grasland dat direct bereikbaar is vanaf het erf rondom de boerderij. De uiteindelijke inzet, aantallen dieren en hectares verschillen per bedrijf en zijn afhankelijk van onder andere het bedrijfssysteem, grasgroei, aantal maaidagen en de veldindeling.


Dankzij het geringe eigen gewicht van 3.400 kilo en de lage druk banden kan de machine vanaf het vroege voorjaar tot laat in het najaar maaien. De individuele wielaandrijving en het stuursysteem voorkomen slip en frictie bij het rijden of maken van bochten. Om elk veld naar behoefte en op tijd te bemesten kan Lely Exos in dezelfde werkgang vloeibare kunstmest toedienen. Naast de gebruikelijke vloeibare kunstmestsoorten, is het mogelijk om de circulaire kunstmest vanuit de N-capture van het Lely Sphere systeem toe te dienen.

Bron: Lely, 06/06/2023
Publicatie: 09-06-2023