CDM: 'Haalbaarheid van maatwerkaanpak in mestbeleid kan worden verkend'

Donderdag 1 juni  is de Tweede Kamer geïnformeerd over het advies van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) over de maatwerkaanpak van het zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Voor het lopende programma was de maatwerkaanpak nog niet tijdig gereed en het zal nog verder moeten worden doorontwikkeld. Voor toekomstig beleid, zoals het achtste Actieprogramma Nitraatrichtlijn, is het belangrijk om de doorontwikkeling wel op haalbaarheid te onderzoeken. 

In het zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn is aangekondigd dat het ministerie van LNV gezamenlijk met sector- en ketenpartijen een maatwerkaanpak zou uitwerken in de vorm van sturing op doelen. Deze verkenning loopt inmiddels een jaar. Als tussenproduct is door een werkgroep met sectorpartijen en de overheid een blauwdruk van een mogelijke maatwerkaanpak opgesteld. Op 23 maart is op ambtelijk niveau een stuurgroepoverleg over de maatwerkaanpak geweest. In de stuurgroep is afgesproken een akkoord van de minister te vragen om een haalbaarheidsonderzoek te starten.


Invoering van de maatwerkaanpak, zoals deze nu voorligt, is niet mogelijk. Belangrijkste reden hiervoor is de ontbrekende juridische borging en handhaafbaarheid. Gelet op de beweging naar meer doelsturing en de potentie hiervan, wil de stuurgroep graag verder onderzoeken hoe een vorm van doelsturing gericht op grondwaterkwaliteit voldoende gehandhaafd en geborgd kan worden. Het voorstel is om een haalbaarheidsonderzoek te starten dat in gezamenlijkheid met de sector, keten en uitvoerende instanties uitgevoerd worden. Het onderzoek richt zich op bedrijfsgerichte doelsturing op de grondwaterkwaliteit.


Hoofddoel van het onderzoek is het eenduidig vaststellen van het bedrijfsspecifieke stikstofbodemoverschot, en daarmee de stoffenbalans op een manier die goed te borgen is. Resultaten van het haalbaarheidsonderzoek kunnen eind 2023 beschikbaar zijn. Aanvankelijk was de inzet om met een maatwerkaanpak een alternatief vast te stellen voor enkele wettelijke verplichtingen, zoals de bufferstroken, rustgewassen, uitrijddatum voor mest en de  vanggewassenmaatregel vanuit het zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Vanwege verplichtingen vanuit de derogatiebeschikking blijkt bij de bufferstroken geen maatwerk mogelijk, waardoor de focus nu wordt verlegd naar grondwaterkwaliteit.

Bron: LTO Nederland / Ministerie van LNV, 01/06/2023
Publicatie: 02-06-2023