Varkensbedrijf in Hoeven past Total Circulair Farm Concept toe

In de nieuwe biggen- en vleesvarkensstal van de familie Van den Brand in het Brabantse Hoeven wordt gebruik gemaakt van het Total Circulair Farm Concept. Het proces verloopt goed. Het biologische proces om de stikstof uit de dunne fractie te verwijderen, draait stabiel en het scheiden van drijfmest in een stapelbare en dunne fractie gaat ook naar wens. 

Bij de varkensstal is een nieuwe loods gebouwd, waarin een mestbewerkingsinstallatie staat. Ook wordt er het stapelbare deel van de mest opgeslagen. In de hal staan 5 open silo’s. Drie daarvan dienen als tussenopslag. In de 2 andere tanks wordt de dunne fractie van de varkensmest ontdaan van stikstof. via nitrificatie, gevolgd door denitrificatie.


In de eerste stap zetten bacteriën in een zuurstofrijk milieu de ammoniakstikstof om in nitraat. In stap twee zetten bacteriën in een zuurstofarm milieu het nitraat om in stikstofgas. Het geurloze water dat overblijft gaat weer naar de putten onder de varkens en wordt gebruikt om de putten te spoelen.


Doordat de verse mest en urine in een laag van 20 centimeter water wordt opgevangen wordt de vorming van ammoniak sterk beperkt. Zodra sensoren een bepaald niveau van emissie registreren wordt put leeg gespoeld en weer opnieuw voorzien van een laag water. De putinhoud gaat via een rioolsysteem naar een ondergrondse buffertank. Het varkensbedrijf investeerde 1,5 miljoen euro in het systeem. De provincie Noord-Brabant verleende ruim 860.000 euro subsidie.


Het proces verloopt goed. Alleen voor het slib dat bezinkt in de denitrificatietank zijn polymeren nodig om dit te scheiden. De dikke fractie gaat naar het buitenland. De afvoer daarvan kost momenteel 12,50 euro per ton. In deze dikke fractie zit circa 13 kilo fosfaat per ton, waarvan het bedrijf 90% tot waarde kan brengen in de vorm van vervangende verwerkingsovereenkomsten.


De dunne fractie is nagenoeg vrij van stikstof en fosfaat en bevat alleen 2 kilo kali per ton. Een optie is het concentraat via omgekeerde osmose verder in te dikken en het effluent te lozen of het product onbewerkt af te voeren via de riolering. De varkenshouder is in overleg met overheden om een oplossing in die richting te vinden. Tot dusver is dat nog niet gelukt. Daarom wordt het grootste gedeelte uitgereden op de 9 hectare eigen bouwland.

Bron: Boerderij, 27/05/2023
Publicatie: 31-05-2023