Mest voor vergassingsinstallatie Stercore zal deels uit Duitsland komen
Stercore wil in Emmen een droog- en vergassingsinstallatie realiseren waar jaarlijks 350.000 tot 400.000 ton vaste dierlijke mest en digestaat van circa 35% droge stof kan worden verwerkt. De mest en het digestaat wil het bedrijf in een straal van 60 kilometer rond Emmen betrekken. Volgens initiatiefnemer Hans Jansen is het logischer om mest vanuit het Duitse Emsland aan te voeren dan vanuit Brabant.
De rechtbank Noord-Nederland verklaarde vorig jaar een beroep van Milieudefensie tegen de verleende vergunning gegrond. De rechter vernietigde de vergunning en gaf de provincie Drenthe de opdracht een nieuwe vergunning aan Stercore te verlenen inclusief een goedkeuringsbesluit controle luchtplan.
Zowel Stercore als Milieudefensie voeren bij de Raad van State een hoger beroepszaak. Stercore maakt bezwaar tegen de uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland. Er is nu een emissiegrens van 57 kilo ammoniak uit de voordrooginstallatie opgenomen die door Stercore zelf is ingediend en die continu zal worden gemonitord met een specifieke meetinstallatie waarbij de gegevens direct online inzichtelijk zijn voor de provincie.
Milieudefensie zet daar vraagtekens bij. De organisatie vreest een te hoge stikstofdepositie op drie Natura 2000-gebieden. De organisatie voerde onder meer aan dat de provincie Drenthe de emissie onderschat omdat de vervoersbewegingen die nodig zijn om de mest aan te voeren niet in de beoordeling zijn betrokken.
De Raad van State doet over een aantal weken uitspraak.