Studenten bedenken nieuwe mesttoedieningstechnieken
De studenten vergaarden kennis over de principes van ammoniakemissie, bestaande bemestingsmethoden en het aanzuren van mest en maakten vervolgens keuzes in innovatierichting. In 3D-modellen ontwierpen ze vervolgens nieuwe mestdoseringssystemen. Daarbij experimenteerden ze onder andere met verschillende rollers en gestroomlijnde ploegvoetjes, om de mest direct na het aanbrengen af te dekken met grond om luchtcontact te minimaliseren. Ook keken studenten naar het verschil in effect van mestaanzuring met azijnzuur, zwavelzuur of een combinatie daarvan.
Studenten aan Van Hall Larenstein Leeuwarden volgden voorafgaand aan hun innovatiestage een brainstormtraining. Twee onderzoeksvragen van Bemest op z’n Best stonden daarbij centraal. Een aantal groepjes bogen zich over technische oplossingen om de ammoniakemissie tijdens bemesting te reduceren. Andere groepjes dachten na over het vergroten van draagvlak onder loonwerkers en boeren om met emissiereductie aan de slag te gaan.
Uit de brainstorm kwamen onder andere een zodenbemester met benevelaar en een sleepslang met aparte sproeiers om direct na de mesttoediening het gras schoon te sproeien en de mest beter in de grond te spoelen. Om boeren, bedrijfsopvolgers en loonwerkers effectiever te bereiken bedachten de studenten een Instagram-account om beste praktijken en kennis te delen, een avondcursus en een ludiek stripverhaal voor in de vakbladen.
De activiteiten voor studenten zijn in de eerste plaats bedoeld om hen kennis te laten maken met de materie en bewust te maken van de noodzaak tot reductie van ammoniakemissie. Maar het projectteam van 'Bemest op z’n best' is ook benieuwd naar hun ideeën en bekijkt welke suggesties meegenomen kunnen worden in het programma.