Melkveebedrijf in Doornspijk koos voor mestvergisting en elektriciteitsproductie

Melkveebedrijf Lage Bijssel van ondernemer Wim Bonestroo in Doornspijk produceert sinds november 2021 elektriciteit uit mest via mestvergisting. Het bedrijf maakt voor de vergisting van de mest van de 300 melkkoeien gebruik van een installatie die is geleverd door Biolectric in combinatie met mesttechniek van het bedrijf Fabiton.


Vier keer per dag pompt een wormpomp circa 10 kubieke meter mest uit de stal naar de vergister. Daar wordt de mest op een temperatuur van ongeveer 40 graden Celsius gebracht. Anaerobe bacteriën in de mest produceren dan methaangas. Dit wordt opgevangen en ontzwaveld en gaat vervolgens naar de twee verbrandingsmotoren die generatoren aandrijven voor de productie van elektriciteit, waarvan 40% bestemd is voor eigen gebruik en de rest aan het elektriciteitsnet wordt geleverd.  


Naast elektriciteit produceert de generator warmte. Dit wordt onder andere gebruikt om de mest in de vergister op te warmen. De mest blijft 28 tot 32 dagen in de vergister. Zoveel mest als er dagelijks in gaat, zoveel gaat er als digestaat weer uit. Het digestaat wordt met behulp van een mestscheider gescheiden in een dunne en een dikke fractie. De dunne fractie bevat relatief veel kalium en stikstof. Deze gaat naar de mestsilo die achter de vergister staat en wordt gedurende het seizoen uitgereden met de sleepslang.


De dikke fractie, die veel fosfaat bevat, wordt deels als boxvulling gebruikt en deels afgevoerd. Een volgende stap die Bonestroo wil zetten is de aanschaf van een stikstofstripper. De stikstofstripper zet met behulp van warmte van de generator minerale stikstof uit de dunne fractie om in ammoniumsulfaat, dat in de toekomst mogelijk als kunstmestvervanger benut kan worden.


Voor een succesvolle mestvergisting met een maximale opbrengst is de kwaliteit van de mest doorslaggevend. Deze moet zo vers mogelijk zijn. Op basis van een mestmonster was de verwachting dat er onder ideale omstandigheden per kubieke meter mest 30 tot 35 kubieke meter gas kon worden gewonnen. Momenteel haalt Bonestroo twintig tot dertig kubieke meter gas uit een kubieke meter mest.

Bron: Melkveebedrijf, 15/05/2023
Publicatie: 16-05-2023