Turkse en Belgische onderzoekers werken samen binnen BioDEN project
Onderzoekers van de universiteit Leuven onderzochten de verwijdering van stikstof uit het digestaat via stripping en scrubbing met citroenzuur en CO2. De mogelijke meeropbrengst aan biogas bij recirculatie of navergisting van dit gestript digestaat werd ook geanalyseerd. Na anaerobe vergisting van rundermest wordt het resulterende digestaat door een luchtstripper gestuurd, die de ammoniak verwijdert. Dit ammoniakgas wordt vervolgens gewassen in een zure oplossing om ammoniakzouten te produceren. De kwaliteit van deze meststoffen zal door de Universiteit Gent worden beoordeeld.
De Marmara University in Turkije onderzocht het effect van een zijstroom vacuümbehandeling op de methaanproductie in dagelijks gevoede, volledig geroerde anaerobe vergisters. Het doel van dit proces is het verlagen van het ammoniakgehalte in de vergister door het digestaat op een recirculatielijn onder vacuüm te behandelen, waardoor de vergister met een hogere organische belasting kan werken. Hierdoor daalt de ammoniakconcentratie in de vergister tot onder het inhibitieniveau, waardoor meer biogas per volume-eenheid geproduceerd kan worden.
De Universiteit Gent onderzocht de terugwinning van fosfaat uit de vaste fractie van digestaat en voor stikstof gestript digestaat via zure uitloging met behulp van conventionele zuren. Daarbij is citroenzuur gebruikt als uitloogmiddel en de uitloogprestaties ervan voor fosfaat zijn vergeleken met zwavelzuur.
Om de mineralisatiedynamiek voor stikstof van RENURE-producten in de bodem te beoordelen, zetten onderzoekers van de Universiteit Gent in maart bodemincubatie-proeven op. De experimenten zullen 120 dagen lopen om de dynamiek voor stikstof in de bodem te bepalen en te kunnen vergelijken met synthetische meststoffen via het meten van de voor planten beschikbare minerale stikstof in de bodem. De bemestingsproducten komen uit de stripping-scrubbingproeven van de universiteit Leuven.
Binnenkort start de universiteit Leuven experimenten op grote schaal, waarbij stripping-scrubbing wordt gekoppeld aan twee full-scale vergisters. Daarbij worden zowel rundermest als organisch biologisch afval als substraat gebruikt. De verzamelde data wordt nadien gebruikt door VCM en Biogas-E ter uitvoering van een economische, technologische en ecologische studie van de verschillende recuperatiemogelijkheden.
Marmara University werkt verder aan een proef waarbij ijzerrijke biochar ingezet wordt als fosfaatadsorbens. Hierbij worden twee verschillende biochar modificatiemethodes onderzocht. Daarnaast wordt de terugwinning van fosfor uit de vloeibare fractie van digestaat in de vorm van struviet getest in een kristallisator.
In de komende maanden zal de Universiteit Gent ook uitloogexperimenten voor fosfaatuitvoeren met alternatieve zuren zoals spuiloog met ammoniumsulfaat, ammoniumbicarbonaat of ammoniumcitraat en met een afvalzuurstroom met zwavelzuur en waterstofperoxide. Hun potentieel als uitloogmiddel zal worden vergeleken met de conventionele zuren. Daarnaast worden er potproeven uitgevoerd om de agronomische prestaties van bemestingsproducten op raaigras te testen en zal het fosfaatarme product dat tijdens de uitloogproeven werd verkregen, worden beoordeeld op bodemverbeterende eigenschappen.