LTO: emissierapport roept meer vragen op dan dat het duidelijkheid geeft
De vandaag in de landelijke pers verschenen berichtgeving over het niet functioneren van emissiearme systemen in de (melkvee-)houderij roept bij LTO vooral veel vragen op. Het pleidooi is vooral dat we af moeten van pseudo-zekerheden van erkende technieken (de bekende TAC RAV-lijst) en toe moeten naar doelgericht beleid. Pijnlijk is dat het boeren weer een extra onzekerheid geeft.
Erwin Wunnekink, voorzitter van de vakgroep Melkveehouderij, zegt hierover: "Welke onderzoeksmethoden zijn dan toegepast bij de toelating van deze technieken op de door de overheid ingestelde RAV-lijst? De systemen, die ons zo worden opgelegd, kosten bakkenvol met geld, en worden nu net zo betwijfeld als bijvoorbeeld het AERIUS-model waar ook wordt uitgegaan van rekenmodellen. Alleen op basis van echte metingen op bedrijfsniveau kun je echt iets zinnigs zeggen. Werk daar dan met meer urgentie naartoe!
Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland & Omgeving bevestigt dit: "Als je op basis van algemene gegevens iets kunt zeggen over de werking van technieken, dan vervalt in mijn ogen ook het argument dat je met een afrekenbare stoffenbalans te weinig juridische zekerheid hebt. Eigenlijk pleit dit voor een afrekenbare stoffenbalans in combinatie met technische en managementmaatregelen voor de boer. Op die manier heeft hij zelf knoppen om aan te draaien en kan hij zelf zien wat de emissie daadwerkelijk is."
Lees het hele artikel in Nieuwe Oogst via deze link.
Lees het hele artikel in Nieuwe Oogst via deze link.

Auteur: Jan Roefs
Bron: Nieuwe Oogst
Publicatie: 12-05-2023