Emissiearme stal in melkveehouderij functioneert niet in de praktijk

De uitstoot van ammoniak in emissiearme melkveestal is niet minder groot dan in traditioneel ligboxenstal met een roostervloer. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen University & Research in een rapport, dat nog niet openbaar is, maar waarvan het concept is voorgelegd aan betrokkenen. Het onderzoek is niet gebaseerd op feitelijke metingen, maar op een analyse van bestaande datasets. Naast melkveestallen werden ook analyses gedaan voor stallen voor varkens en pluimvee. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV. 

In de melkveehouderij hebben alle stallen met een emissiefactor beneden de 8,5 kilo ammoniak per dierplaats per jaar binnen de Regeling ammoniak en veehouderij in de praktijk waarschijnlijk een hogere emissie, stellen de onderzoekers vast. In pluimveehouderij kennen de emissiearme stallen voor leghennen wel een lagere uitstoot dan gangbare stallen, maar ook daar lijkt de factor binnen de Regeling ammoniak en veehouderij te laag vastgesteld. Nadere analyse van data bij emissiearme varkensstallen leert dat de emissie in de praktijk waarschijnlijk lager is dan op grond van de officiële emissiefactoren wordt verwacht.


De bevindingen van de onderzoekers sluiten aan bij eerdere resultaten van een studie die het CBS over de periode van 2015 - 2017 uitvoerde. Daarin werd op grond van cijfers over de stikstofconcentraties in mest, betwijfeld of emissiefactoren van melkveestallen van de Regeling ammoniak en veehouderij wel correct waren. De Commissie Deskundigen Meststoffenwet deelde die twijfel en dat was voor de minister van LNV aanleiding om extra onderzoek uit te laten voeren.

Bron: Boerderij, 11/05/2023
Publicatie: 12-05-2023