Vergister bezorgt varkensbedrijf jaarlijks 161.000 euro aan extra inkomsten
De toename van de ammoniakemissie komt door een hogere emissie bij het uitrijden van de dunne en dikke fractie van het digestaat. Door het vergisten bevatten deze mestproducten minder organische stof en meer ammonium.
Willy Tijs heeft een emissiearme vleesvarkensstal. Daarnaast exploiteert hij samen met het bedrijf CCS Energie-advies een monomestvergister. Daarmee wordt jaarlijks 17.000 ton mest vergist waarbij het biogas wordt opgewerkt tot groen gas. De varkens liggen in een emissiearme stal.
Het vergisten van varkensmest voor de productie van groen gas levert jaarlijks netto 161.000 euro op. De biogasproductie zou nog eventueel verhoogd kunnen worden door versere mest aan te voeren. De extra gasopbrengst zou het bedrijf dan kunnen benutten om de dikke fractie te hygiëniseren. Dan zullen de afzetkosten daarvan dalen.
Het strippen van de ammoniak uit de dunne fractie is financieel alleen interessant als het bedrijf gebruik kan maken van een subsidie. Het varkensbedrijf heeft geen eigen grond om het effluent dat resteert na het strippen op uit te rijden. Omdat alle eindproducten aan derden afgezet moeten worden zorgt het niet voor lagere kosten.