'Groen gasproductie kan de druk op de mestmarkt ook verlagen'

Een biogasinstallatie is in directe zin geen oplossing voor het mestoverschot. Alle ingaande mest- en mineralen komen er na vergisting weer uit als digestaat. Toch bieden juist de ambities, waarbij wordt gestreefd naar een productie van 2 miljard kuub groen gas in 2030,  kansen voor minder druk op de mestmarkt. Dat stelt Jaap Uenk, eigenaar van adviesbureau Mestem en iemand met veel ervaring via diverse functies in de Nederlandse mestsector.

Nieuwe industriële biogascentrales, zoals deze in Denemarken al jaren draaien, zorgen voor een nieuw afzetkanaal voor mest. Het gaat om grootschalige biogascentrales met een behoefte tot wel 400.000 ton mest. De sleutel voor verlichting van de mestmarkt ligt daarbij in de verwerking van het digestaat.


Grote biogasinstallaties hebben een aantrekkelijke omvang voor productinnovaties. Er liggen mogelijkheden om rendabel nieuwe product-markt combinaties te ontwikkelen. De marktvraag is bepalend voor de  samenstelling van de bemestingsproducten. De nieuwe Europese Meststoffenverordening vormt de wettelijke grondslag voor de samenstelling en verkoop van de nieuwe bemestingsproducten binnen de Europese Unie.


Voor de productie van groen gas is veel mest nodig en deze mest komt niet beschikbaar als rundveehouders verplicht worden tot een grondgebonden productie met een norm voor het aantal grootvee-eenheden per hectare, aldus Uenk. Het frustreert de beschikbaarheid van voldoende mest voor de productie van groen gas. Drijfmest blijft nodig voor de productie van biogas en groen gas op veehouderijbedrijven en op industriële schaal in biogascentrales. Vergisting zorgt ook voor een reductie van de uitstoot van methaan en ammoniak.

Bron: Boerenbusiness, 10/05/2023
Publicatie: 10-05-2023