Betere manier om biogas op te waarderen tot groen gas

Biogas verkregen door anaerobe vergisting van organisch afval, zoals mest of afval uit de voedingsindustrie, is een directe vervanging voor aardgas. Biogas bevat ongeveer 60% methaan en 40% kooldioxide. Om aardgas te vervangen moet het worden opgewaardeerd tot groen gas met meer dan 95% methaan. Een mogelijk aantrekkelijke methode voor het opwaarderen is vacuüm drukwissel adsorptie met zeolieten als adsorbenten. Dat stelt die Dina Boer die dinsdag 9 mei aan de Rijksuniversiteit Groningen hoopt te promoveren.

Zeolieten zijn geschikt voor deze toepassing vanwege hun adsorptiecapaciteit bij lage druk, uitstekende structurele stabiliteit en omdat ze gemakkelijk en goedkoop kunnen zijn te maken. Zeolieten zijn ook interessant omdat het mogelijk is hun fysisch-chemische eigenschappen te modificeren en zo de kooldioxide-adsorptie te verbeteren.


Zeolieten worden doorgaans in poedervorm gesynthetiseerd en worden vervolgens gevormd tot een macroscopisch formaat door toevoeging van een inert bindmiddel. Dina Boer ontwikkelde tijdens haar promotieonderzoek een aantrekkelijk alternatief voor deze methode. Zij heeft verschillende macroscopische bindmiddel-vrije zeoliet beads gesynthetiseerd met behulp van een harde mal, wat resulteerde in beads met een open en toegankelijke hiërarchisch poreuze structuur. Die heeft ze vervolgens onderzocht op hun toepasbaarheid bij het opwaarderen van biogas.


Delen van het proefschrift 'Binderless zeolite beads for CO2 adsorption from biogas' van Dina Boer zijn te vinden op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen, 08/05/2023
Publicatie: 09-05-2023