Rabobank: 'Nederlandse groengasambitie stuit op veel barrières'
Een aanzienlijk deel van de in Nederland aanwezige co-producten wordt al ingezet voor de productie van groen gas. Daarom zal een toenemende groengasproductie tot 2030 vooral moeten komen uit meer monomestvergisting. Op dit moment wordt naar schatting maar ongeveer 5% van de beschikbare hoeveelheid mest vergist. Zelfs bij inkrimping van de veestapel is er veel potentie om deze hoeveelheid op te schalen. Op basis van de gevoerde gesprekken verwacht Rabobank analisten dat uiteindelijk ongeveer de helft van de beschikbare hoeveelheid mest kan worden vergist.
Voor mestvergisting zien de analisten 3 haalbare varianten: kleinschalige monovergisting op bedrijfsniveau vanaf 15.000 ton rundveemest, regionale monovergisting vanaf 40.000 ton rundveemest en centrale vergisting vanaf 50.000 ton varkens-, kippen- of rundveemest, co-vergisting of allesvergisting. Een ‘hub-variant’ waarbij veehouders ieder apart kleinschalig mest vergisten tot biogas en dit biogas regionaal opwaarderen tot groen gas achten de analisten minder haalbaar vanwege de hoge kosten per geproduceerde hoeveelheid groen gas en de complexiteit van deze variant.
Om de andere varianten voor 2030 voldoende op te kunnen schalen, moeten verschillende barrières worden geslecht. De overheid kan hierbij een grote rol spelen door bijvoorbeeld de onderstaande punten op te pakken:
- Op korte termijn duidelijkheid geven over de toekomst van agrarische bedrijven;
- Vergunningstrajecten versimpelen en de doorlooptijden verkorten;
- Regelgeving voor vergisting versimpelen en ondernemers goed informeren over de voor- en nadelen van vergisting;
- Omwonenden eerder en beter betrekken bij plannen voor vergisting om draagvlak vanuit de omgeving te waarborgen;
- Een gelijk speelveld creëren tussen levering van groen gas aan de gebouwde omgeving en de transportsector;
- Een gelijk speelveld creëren tussen Nederland en andere EU-landen;
- De reductie van methaan en ammoniak bij de boeren door vergisting beter waarderen;
- Marktrisico’s voor de productie van groen gas verkleinen;
- Netbeheerders verplichten de benodigde investeringen in het aardgasnet te doen, waarbij ze de investeringskosten volledig vergoed krijgen;
- Een visie ontwikkelen op hoe de opschaling van lokale invoeding van groen gas samen moet gaan met de afname van het gasgebruik in de gebouwde omgeving.