Vergunning voor monovergister kan soms snel geregeld worden

De belangstelling onder veehouders voor monomestvergisting groeit. In 2023 zijn de basisbedragen voor monomestvergisting in de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie SDE++ gestegen. Hierdoor kan de investering in een relatief korte periode worden terugverdiend. Doordat daarnaast het beschikbare budget per fase voor een gedeelte gereserveerd wordt, is de kans op toekenning van deze subsidie groot. DLV Advies is regelmatig betrokken bij vergunningaanvragen voor het plaatsen van een monomestvergistingsinstallatie. Soms kan deze procedure erg snel gaan.

De locatie van de vergister moet zorgvuldig worden uitgekozen. Bij de locatiekeuze moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de ligging van de stallen en de put waar de dagverse mest wordt opgevangen. Nadat de locatie bekend is kan worden bepaald welke verschillende wettelijke stappen relevant zijn. Vanuit ruimtelijke ordening moet altijd rekening worden gehouden met verschillende richtafstanden. Er moet bijvoorbeeld voor de externe veiligheid een afstand worden aangehouden van minimaal 50 meter rondom de vergister. Binnen deze veiligheidsafstand mogen geen kwetsbare objecten staan waar regelmatig veel mensen komen.


Een bedrijf dat een monomestvergister wil plaatsen moet onderzoeken of dat past binnen het geldende bestemmingsplan. Het bestemmingsplan bepaalt welke activiteiten zijn toegestaan op een bepaalde locatie en welke ruimtelijke eisen daarbij gelden. Soms laat het bestemmingsplan ruimte om direct een installatie te plaatsen. Soms zijn er voorwaarden aan gekoppeld en moet er een ruimtelijke onderbouwing bij het bevoegd gezag voor worden aangeleverd.


Ook komt het voor dat er geen mogelijkheden zijn in het bestemmingsplan voor het realiseren van een monovergister, waardoor er buitenplans afgeweken moet worden. Dan kan een beroep worden gedaan op de kruimelgevallenregeling. Via het Besluit omgevingsrecht zijn er mogelijkheden ook buiten het bestemmingsplan een mestvergister te realiseren, die dan bovendien nog vaak buiten het bouwvak geplaatst kan worden. Een bijkomstigheid is dat op deze reguliere procedure al binnen 8 weken een besluit komt op de omgevingsvergunning. De gemeente kan deze termijn wel eenmalig verlengen met 6 weken.


Bij de aanvraag van een vergunning voor een monomestvergister is het ook belangrijk te kijken naar de visuele impact. Dat kan door er via de ruimtelijke onderbouwing op te wijzen op welke wijze de installatie zorgvuldig wordt ingepast binnen de landschappelijke kenmerken van de omgeving.  Het betrekken van omwonenden bij de ruimtelijke onderbouwing kan helpen om extra draagvlak te creëren voor de plaatsing van de monomestvergister. 

Bron: DLV Advies, 24/04/2023
Publicatie: 24-04-2023