Oproep voor PPS-projecten Landbouw, Water, Voedsel geopend

De topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Water & Maritiem hebben per 3 april jl. hun gezamenlijke oproep voor PPS-onderzoeksprojecten weer geopend. Voorstellen moeten op 1 september zijn ingediend, maar in mei is er de mogelijkheid tot een adviesgesprek om te bespreken in hoeverre een voorstel past bij de doelen die worden nagestreefd en bij de andere voorwaarden die worden gesteld.

PPS-projecten zijn projecten waar bedrijven, brancheverenigingen, NGO’s en/of publieke organisaties samenwerken met onderzoeksinstellingen. En project wordt deels betaald door de partners zelf (eigen inbreng uren of geld) en deels door de overheid. Voor dit jaar heeft de overheid circa €14,5 miljoen budget beschikbaar gesteld.

Missiegedreven
De projectvoorstellen moeten passen bij één of meer van de zes missies in de KIA Landbouw, Water, Voedsel. Missie 1 heet Kringlooplandbouw en daarbinnen zijn vijf zogenaamde MMIP’s (Meerjarige Missiegedreven Innovatie Programma’s) benoemd:

  • MMIP A1: Verminderen gebruik fossiele nutriënten en emissies naar bodem, water en lucht
  • MMIP A2: Gezonde, weerbare bodem en teeltsystemen gebaseerd op agro-ecologie en zonder schadelijke emissies naar grond- en oppervlaktewater
  • MMIP A3 Hergebruik zij- en reststromen
  • MMIP A4: Eiwitvoorziening voor humane consumptie uit (nieuwe) plantaardige bronnen
  • MMIP A5: Biodiversiteit in de kringlooplandbouw


In MMIP A1 wordt er deze keer een prioriteit gesteld naar onderzoek op het gebied van integrale gebiedsgerichte oplossingen. Door nutriëntenkringlopen te sluiten en emissies te verlagen wordt bijgedragen aan de uitdagingen van het Nationaal programma landelijk gebied (NPLG). Voorbeelden van andere onderwerpen waarvoor er behoefte is aan projecten:

  • Systeemanalyse cascadering en verwaarding van reststromen rekening houdend met nutriënten;
  • Toepassing en opschaling van innovatieve technieken voor nutriëntenrecycling, inclusief terugwinnen van nutriënten en verwijdering van contaminanten;
  • Monitoren boerderijmineralenbalansen en emissies op het veld;
  • Real-time monitoring van waterkwaliteit;
  • Maatregelen aan de bron tegen uit- en afspoeling;
  • Toepassing Near infrared spectroscopy' (NIRS) metingen in het veld.


Maar uiteraard zijn andere voorstellen ook welkom.


Indienen

In tegenstelling tot eerdere jaren, komt de fase van projectideeën te vervallen. Het indieningsproces bestaat uit één fase: uiterlijk 1 september moeten de volledige projectvoorstellen worden ingediend.
Nieuw is echter dat indieners de mogelijkheid krijgen om een adviesgesprek aan te vragen, over de passendheid en/of de financieringsvoorwaarden. Deze gesprekken vinden plaats in mei, voor MMIP A1 is dat op 10 mei ’s middags. Vooraf aanmelden is noodzakelijk en dat kan via deze link.

Alle informatie over de regeling vindt u hier.

Auteur: Jan Roefs
Bron: TKI Agri&Food
Publicatie: 07-04-2023