Technische maatregelen die ammoniakemissie verlagen zijn lastig te borgen

Ir. Gerard Migchels is als senior projectleider verbonden aan Wageningen Livestock Research. Daar wordt veel onderzoek gedaan naar mogelijkheden om de emissie van ammoniak van veehouderijbedrijven omlaag te brengen. Daarbij gaat het om relatief eenvoudig te realiseren oplossingen als het verdund uitrijden van mest, tot aangepaste stalvloeren en systemen zoals de Lely Sphere. Het effect van een maatregel goed borgen is soms lastig.

Een goede timing bij het uitrijden van mest resulteert in minder emissie. Het beste moment uitrijdmoment is als het niet te warm is en de windsnelheid laag. Wanneer mest die wordt uitgereden is verdund met water dringt die sneller in de bodem en is de emissie van ammoniak beduidend lager. De verlaging van de emissie kan oplopen tot 40%.


Met name op klei en veen werkt het uitrijden van verdunde mest goed, op zandgrond is het effect op de emissie minder, stelt Mighels. Ook in de stal kan het spoelen en sproeien van de stalvloer met water al effect hebben. Het vergt wel extra opslagcapaciteit voor de mest en het water.


Met emissiearme stalvloeren worden de vaste mest en urine zo goed mogelijk van elkaar gescheiden. Ook dan is er veel minder vorming van ammoniak. Over de effectiviteit is discussie. De rechter oordeelde al verschillende keren dat het gebruik van een emissiearme stalvloer niet de basis kan zijn om een bedrijf ruimte te bieden om meer dieren te houden. Migchels stelt echter dat wanneer een veehouder op de juiste manier werkt, bijvoorbeeld door te zorgen dat de vloer voldoende schoon blijft en tijdig rubbers vervangt, de vloersystemen zeker de emissie omlaag brengen.


Bij gebruik van de Lely Sphere wordt niet alleen door een aangepaste stalvloer de mest en urine gescheiden, maar wordt ook alle ammoniak die zich vormt direct afgezogen en gebonden in meststof die kunstmest kan vervangen. De emissie in een melkveestal kan met 77% worden teruggebracht hebben metingen uitgewezen.


Migchels is er van overtuigd dat het systeem van Lely werkt, maar wijst wel op de investering die het van een melkveebedrijf vraagt. Met de onzekerheid over de manier waarop het stikstofbeleid van de overheid zijn uitwerking krijgt, is dat een risico. Er wordt door de overheid ook gekeken naar de veehouderij met oog op doelen voor de waterkwaliteit, de biodiversiteit en de uitstoot van broeikasgassen.

Bron: AD, 06/04/2023
Publicatie: 07-04-2023