Gemeente Helmond beschouwt mediation met Den Ouden als mislukt

Het college van burgemeester en wethouders stelt vast dat er geen resultaat wordt geboekt in het mediationtraject rondom de aanpak van de geuroverlast van het mestverwerkingsbedrijf Den Ouden. Daarom heeft het college richting de mediator en de andere deelnemende partijen aangegeven dat er meer snelheid gemaakt moet worden, en dat er uiterlijk dinsdag 4 april een oplossing moet zijn. Als dat niet lukt, wordt de mediation van de kant e van de gemeente stopgezet.

Het college van Helmond heeft in februari 2022, op advies van de Raad van State, besloten om het mediationtraject aan te gaan, met als doel de overlast voor omwonenden van Den Ouden te verminderen. Aanvankelijk doel was om voor 1 juli tot een uitkomst te komen. Toen dit niet lukte is de deadline verschoven naar 31 december 2022. In de wijk Brouwhuis blijven bewoners overlast ervaren en de deadlines binnen het mediationtraject zijn niet gehaald.


Sinds 2014 verwerkt het bedrijf Den Ouden pluimveemest tot mestkorrels in Helmond. Het bedrijf heeft daarvoor in december 2014 een vergunning gekregen van de provincie. Uit de ter plaatse uitgevoerde metingen bleek dat de weegfactor veel hoger uitpakte dan verwacht was bij het vergunnen van de activiteit. Dit heeft als gevolg dat Den Ouden in de praktijk buitensporig meer geuremissie veroorzaakt dan bij de beoordeling van de aanvraag was beoogd en acceptabel werd geacht. Sinds 2014 ervaren inwoners van Brouwhuis hierdoor ernstige geuroverlast.


De gemeente vindt dat alles op alles moet worden gezet om deze aantasting van het leefklimaat voor omwonenden van Den Ouden snel te stoppen. In 2018 heeft de provincie Noord-Brabant op aandringen van gemeente en omwonenden maatwerkvoorschriften opgesteld. In die voorschriften was een aangescherpte geurnorm opgenomen. Na een reeks van juridische procedures door Den Ouden is op 24 maart 2021 met een uitspraak van de Raad van State dat maatwerkbesluit vernietigd.


Volgens de Raad van State had de provincie eerst op grond van het Activiteitenbesluit het aanvaardbaar geurhinderniveau moeten bepalen. Het was volgens de rechter niet voldoende om te verwijzen naar de provinciale beleidsregel geur of de normen uit de omgevingsvergunning. Vervolgens verwees de Raad van State naar de mogelijkheid tot mediation. Het college van Helmond vindt dat de mediation te lang duurt en heeft er geen vertrouwen in dat dit traject voor een oplossing gaat zorgen. Het college heeft de provincie gevraagd om, als resultaat uitblijft, samen met de gemeente zo snel mogelijk tot een nieuw maatwerkbesluit te komen.

Bron: Gemeente Helmond, 15/03/2023
Publicatie: 06-04-2023