Nieuw type luchtwasser op basis van plasmareactoren levert kunstmestvervanger

Belgische onderzoekers aan de universiteiten van Leuven en Antwerpen hebben een luchtwasser ontwikkeld waarmee via plasmareactoren de ammoniak worden gebonden in de vorm van ammoniumnitraat dat als een kunstmestvervanger kan worden benut. De installatie wordt getest binnen het biotechnisch onderzoekscentrum TRANSfarm in Bierbeek waar in een varkensstal met 30 dieren. De onderzoekers ontvangen 1 miljoen euro subsidie van de Vlaamse overheid. Ze verwachten het systeem over twee jaar klaar te hebben voor de praktijk. 

De plasmareactoren veroorzaken een spanning van enkele duizenden volt in geïoniseerd gas. Daardoor wordt NO en NO2 gevormd en vervolgens ontstaat in een reactie met water salpeterzuur. Door de ammoniak in stallucht te behandelen met salpeterzuur wordt het ammoniak in spuiwater van de luchtwasser gebonden in de vorm van ammoniumnitraat, dezelfde chemische verbinding als voor stikstof in kunstmest.


De stikstof in het spuiwater is tot 20 keer geconcentreerder dan via het klassieke proces en verbruikt tien keer minder water. In combinatie met hernieuwbare energie uit wind of zon kan de productie van kunstmest daarmee ook decentraal op een landbouwbedrijf plaatsvinden. De proefinstallatie op TRANSfarm zal de ventilatielucht van een afdeling met 30 varkens zuiveren. Daarbij wordt getest hoe het proces verloopt onder praktijkomstandigheden. Er lopen al gesprekken met industriële partijen om de installatie op te schalen waardoor op termijn een installatie gebouwd kan worden voor alle 300 varkens op het onderzoeksbedrijf.


De test moet inzicht bieden in de betrouwbaarheid, de veiligheid binnen en buiten de stalomgeving en in het energieverbruik. De onderzoekers houden het voor mogelijk dat het systeem binnen de twee jaar in een bestaande stal van een veehouderijbedrijf in Vlaanderen kan worden geïmplementeerd. Voor bedrijven die al een chemische luchtwasser gebruiken, kan de nieuwe installatie, met de plasmareactoren en de waskolom, relatief makkelijk geplaatst worden.

Bron: VILT, 28/03/2023
Publicatie: 06-04-2023