ACM: 'Tariefregulering mag groei van groen gas niet belemmeren'
Groen gas kan als klimaatneutraal alternatief voor aardgas een uitkomst bieden bij het verduurzamen van processen die niet geëlektrificeerd kunnen worden. Het wordt geproduceerd door het vergisten van biomassa zoals plantenresten, algen of mest en kan – na de nodige aanpassingen – via bestaande gasnetten worden getransporteerd.
Productie van groen gas kan op veel verschillende locaties plaatsvinden. Dit is een groot verschil met aardgas dat op enkele vaste punten wordt gewonnen, of op centrale punten ons land binnen komt, en van daaruit naar woningen en bedrijven wordt getransporteerd. Dit betekent dat netbeheerders ook op verschillende locaties hun net moeten uitbreiden om de toename aan groen gas in te kunnen voeden.
Om het werkpakket voor netbeheerders de komende jaren uitvoerbaar te houden, is het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over de locaties waar groen gas geproduceerd zal worden. Zo kunnen netbeheerders op tijd start met hun investeringen in het gasnet. De ACM vindt het belangrijk dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in overleg met gemeenten en provincies gebieden aanwijst waar producenten van groen gas zich kunnen vestigen.
Om ervoor te zorgen dat netbeheerders ook voldoende financiële ruimte hebben om de noodzakelijke investeringen te doen, gaat de ACM onderzoeken hoe de noodzakelijke kosten van netbeheerders verwerkt kunnen worden in de tarieven. De ACM verwacht in 2027 een nieuwe methode in te voeren waarmee de vergoeding van de kosten van netbeheerders wordt bepaald. Als netbeheerders vóór die tijd belemmeringen zien bij investeringen die nodig zijn om invoeding van groen gas mogelijk te maken, kunnen zij dit aangeven bij de ACM.