Druppelirrigatie en fertigatie per hectare duurder, maar al snel interessant voor teler
In vakblad Boerderij is een uitgebreide en interessante reportage verschenen waar de ervaringen uit onderzoek en praktijk worden uitgelegd: ‘Droogte en goede prijzen enorme impuls voor druppelirrigatie’.
Fertigatie is een duurder systeem dan de reguliere manier van telen. In het onderstaande rekenvoorbeeld in de uienteelt bedragen deze extra kosten bijna €2.000 per hectare. Echter, omdat een gewas veel preciezer en (bij wijze van spreken) iedere dag kan worden gevoed, en omdat het gewas altijd in een vochtig bedje groeit zijn de opbrengst en de kwaliteit (betere sortering, minder afwijkingen e.d.) van de oogst beduidend beter. Afhankelijk van de prijzen van de gewassen leidt dat in veel gewassen al snel tot een hoger saldo. In het rekenvoorbeeld zou het break-evenpunt bij een prijs van 7,5 eurocent per kg liggen.
Naast de hogere opbrengst is een ongestoord groeiend gewas minder gevoelig voor ziektes en plagen, waardoor andere kosten en teeltrisico’s lager zouden kunnen liggen. Met name bij ondiep wortelende en hoogsalderende gewassen is het positieve effect duidelijk.
Verschil in saldo tussen fertigatie en regulier bemesten en beregenen (bron: Van Iperen in artikel Boerderij)
Een praktisch aspect is een andere arbeidsbehoefte. De installatie moet in het drukke voorjaar worden aangelegd en in het drukke najaar worden verwijderd, maar daar staat tegenover dat in de eveneens drukke zomerseizoen het beregenen heel veel eenvoudiger is ten opzichte van de haspelinstallatie. Ook is de arbeid beter te plannen.