Lely Sphere heeft definitieve emissiefactor voor ammoniak

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de definitieve emissiefactor van het circulaire stalsysteem Lely Sphere op de lijst van de Regeling ammoniak en veehouderij gepubliceerd. Deze bedraagt 3 kilo ammoniak per dierplaats per jaar en dat betekent een reductie van 77% in de ammoniakemissie ten opzichte van een stal met een traditionele roostervloer. Daarbij wordt een emissie van 13 kilo ammoniak per dierplaats per jaar aangehouden.

Lely Sphere is een circulair stalsysteem voor het scheiden en hergebruiken van mineralenstromen op melkveebedrijven. Een aanpassing aan de roostervloer zorgt voor scheiding van mest en urine.  De mestgassen die alsnog onder en net boven de stalvloer ontstaan, worden afgezogen. Een filter zet de ammoniak vervolgens om naar een kunstmestvervanger. Hierdoor ontstaan 3 mineraalstromen: feces, urine en een kunstmestvervanger die ingezet kunnen worden op het land.


De definitieve emissiefactor is getest op basis van het meetprotocol dat is gepubliceerd door Wageningen Livestock Research. Het doorlopen proces voor de erkenning is nauwkeurig afgestemd met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Technische Advies Pool.


Vier melkveestallen met een Lely Sphere zijn 6 keer gedurende een jaar gemeten op hun emissie. Deze stallen varieerden in grootte, rantsoen en bedrijfsmanagement. De definitieve emissiefactor is het gemiddelde van deze 24 metingen.  Bij de definitieve emissiefactor hoort een zeer uitgebreide systeemomschrijving, die verplichtingen voorschrijft aan de gebruiker en de producent voor het zo optimaal mogelijk laten functioneren van het systeem. De leaflet voor Lely Sphere is openbaar.


Het Lely Sphere systeem zet ammoniakemissie om in een vloeibare kunstmestvervanger, die wordt opgeslagen in een silo op het erf en wordt toegepast als kunstmest op het melkveebedrijf. Het bijgeleverde datamanagementsysteem geeft inzicht hoeveel ammoniakemissie is omgezet in kunstmestvervanger. Als er een stilstand plaatsvindt, wordt de veehouder geattendeerd door een alarmmelding op zijn telefoon. Ook worden er meerdere gegevens elk uur gelogd voor een periode van 5 jaar voor controle of het systeem goed werkt. 

Bron: Lely, 08/03/2023
Publicatie: 09-03-2023