Calciumcyaanamide brengt methaanvorming in drijfmest met 99% terug

De veehouderij produceert grote hoeveelheden  van het broeikasgas methaan. Het ontsnapt onder andere tijdens de opslag van drijfmest. In een studie van de Universiteit van Bonn is gebleken dat de methaanuitstoot uit mest met eenvoudige en goedkope middelen met 99% kan worden verminderd. Daarvoor wordt gewerkt met calciumcyaanamide. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Waste Management. 

De onderzoekers combineerden drijfmest afkomstig van een veehouderijbedrijf in het laboratorium met calciumcyaanamide, een chemische stof die al meer dan 100 jaar als meststof in de landbouw wordt gebruikt. Hierdoor kwam de methaanproductie bijna volledig tot stilstand. De uitstoot daalde met 99%. Dit effect begon amper een uur na de toevoeging en hield aan tot het einde van het experiment een half jaar later.


De lange werking is belangrijk, want drijfmest wordt langdurig opgeslagen. Tijdens de opslag breken bacteriën en schimmels: onverteerd organisch materiaal af  en aan het einde van deze processen ontstaat methaan. Calciumcyaanamide doorbreekt deze keten van chemische transformaties en doet dit op verschillende punten. Een chemische analyse van de behandelde mest wees dat uit.


Calciumcyaanamide  onderdrukt de microbiële afbraak van vetzuren met een korte keten, een tussenproduct in de keten, en hun omzetting in methaan. Hoe dit precies gebeurt, is nog onbekend. Een bijkomend voordeel is dat de mest met stikstof wordt verrijkt. Ook wordt de vorming van drijflagen voorkomen. Dit zijn afzettingen van organisch materiaal die een vaste korst vormen op de drijfmest en de gasuitwisseling belemmeren.


De korst op de drijfmest moet meestal regelmatig worden gebroken door te mixen. Calciumcyaanamide stopt ook de schuimvorming op de mest. De kosten zijn volgens de onderzoekers te overzien en bedragen 0,3 tot 0,5 cent per kilogram melk. Een beletsel voor toepassing in de praktijk is wetgeving. In Duitsland verbiedt milieuwetgeving momenteel de toevoeging van calciumcyaanamide aan drijfmest.


Het is nog onduidelijk welke invloed de methode heeft op het vrijkomen van ammoniak uit de drijfmest. Er zijn eerste aanwijzingen dat de hoeveelheid ammoniak op de lange termijn ook wordt verminderd, maar dat kunnen de onderzoekers op dit moment nog niet met zekerheid zeggen.


Meer informatie is te vinden in de publicatie 'Calcium cyanamide reduces methane and other trace gases during long-term storage of dairy cattle and fattening pig slurry' in Waste Management.

Bron: Informationsdienst Wissenschaft, 03/03/2023
Publicatie: 09-03-2023