Milieu- en landbouworganisaties in Vlaanderen bereiken principeakkoord over MAP7
Het akkoord is opgebouwd uit zes pijlers:
- Gebiedsgerichte strengere normen voor het behalen van de waterkwaliteitsdoelen
- Begeleiding van landbouwers naar meer duurzame landbouwpraktijken
- Een herwaardering van mest als grondstof voor verbetering van de bodemkwaliteit en als basis voor een circulair landbouwmodel
- Inzet op meer klimaatrobuuste landbouwpraktijken. Stimuleren van praktijken die een positieve impact hebben op de bodemkwaliteit
- Vereenvoudiging van de handhaving
- Samenwerking tussen overheden en het maatschappelijk middenveld bij het vervolg
De organisaties stellen een pakket van zowel generieke als gebiedsgerichte maatregelen voor met aandacht voor de waterkwaliteit als ook de haalbaarheid voor de boer. Concreet gaat dit onder meer over het behoud van de huidige verschillende gebiedstypes in functie van de waterkwaliteit waarbij in gebieden waar de kwaliteitsnormen nog niet gehaald zijn de bemestingsnormen strenger worden.
Landbouwers worden gestimuleerd om in te zetten op betere en effectieve duurzamere landbouw- en bemestingspraktijken op basis van een vastgesteld keuzemenu van maatregelen. Langs alle waterlopen worden bufferzones eenduidig en controleerbaar vastgesteld op 3 meter, vrij van bemesting, pesticiden en met buffergewassen of braak, en op 5 meter langs natuurgebieden en waar de waterkwaliteit onvoldoende is, voor nitraatgevoelige teelten.
De milieu- en de landbouworganisaties benadrukken dat het niet gaat om een opsomming van losse voorstellen, maar dat het gaat om een samenhangend geheel waarvan de impact verder zal gaan dan alleen een verbetering van de waterkwaliteit. Het is bovendien een onderhandeld plan, waarvoor draagvlak is bij zowel de milieu- als de landbouwsector. Bij een snelle verdere uitwerking zou MAP7 in kunnen gaan vanaf 1 januari 2024.
Het principeakkoord moet worden voorgelegd aan de Europese Commissie. Pas als de Europese Commissie ook haar fiat geeft, kan het akkoord vertaald worden naar een Mestdecreet met een verdere uitwerking van de maatregelen.
Meer informatie is te vinden in het document 'Uitgangsprincipes voor MAP 7: toetsingskader en principes'.