Veehouders kunnen nog winst halen met nauwkeuriger bemesten

Herman Krebbers van Delphy is als mechanisatie-expert betrokken bij het project 'Bemest op z'n best'. Dit innovatieprogramma richt zich op het halveren van de ammoniakemissie bij de toediening van mest in de landbouw. Daar valt volgens hem nog veel winst te behalen. Bij een kunstmestprijs van 3 euro per kilo stikstof kan onnauwkeurig bemesten een bedrijf 45 euro per hectare per jaar kosten.

Er zijn ook boeren die het bemesting zo goedkoop mogelijk uitgevoerd willen hebben. Ze betalen de loonwerker per uur. Als die harder kan rijden door de sleuf iets ondieper te maken, dat kost minder trekkracht en minder brandstof. Mogelijk kan er zo 150 tot 200 euro op uitvoeringskosten worden bespaard, maar daar staan hogere verliezen van stikstof tegenover.


Er komt extra mest buiten de gleuf en deze droogt op. Vaak is het gras langs de sleuf verdord onder de mest en komt het niet terug. Ook is het gras tijdens het beweiden of na het inkuilen minder smakelijk. Belangrijk bij het op de juiste manier uitrijden van mest is de weersituatie. Het is goed om vlak voor een bui mest uit te rijden. Door de regen lost de mest snel op en trekt deze de grond in. Hierdoor komt er minder ammoniak vrij.


Wanneer het warm is en er ook veel wind staat zal de ammoniakemissie juist hoger zijn. Een optie om emissieverliezen te voorkomen is het mengen van de mest met water. Optimaal is een verhouding van een deel mest met een deel water. Bij droogte is zelfs twee delen water met een deel mest een optie, mits de mest niet over de sleufjes loopt bij het uitrijden.


Bij twee delen water is de mest goed te verpompen en trekt deze sneller de grond in. Door de verdunning is ook een hogere rijsnelheid mogelijk. Bij bemesten met een slangenaanvoer is het nauwelijks duurder. In andere gevallen zijn de kosten naar schatting ongeveer 1 euro per kuub hoger.


Het verdunnen van de mest met water vermindert de ammoniakemissie. Zonder verdunning bij inzet van een sleepvoetbemester is de emissie 26,4%, bij een sleufkouter op 21,7%. Bij de verplichte toediening met water is dat 17%. Dat is  hetzelfde niveau als bij de zodebemesten zonder gebruik van water.


In 1 kuub mest zit 4 kilo stikstof. Daarvan is 2 kilo organisch gebonden en 2 kilo mineraal. Het minerale deel kan vervluchtigen in de vorm van ammoniak. Wanneer de 17% van de 2 kilo vervluchtigt gaat het om een verlies van 340 gram stikstof via ammoniak. Bij onnauwkeurig bemesten kan, afhankelijk van de mate van onnauwkeurigheid, het verlies oplopen tot 1400 gram. Bij een kunstmestprijs van 3 euro per kilo stikstof kan onnauwkeurig bemesten 45 euro per hectare per jaar kosten.

Bron: Nieuwe Oogst, 24/02/2023
Publicatie: 27-02-2023