Antoon van Mullekom innoveert om de veehouderij te verduurzamen

Stikstof juist benutten en de stikstofuitstoot reduceren? Dat kan volgens Antoon van Mullekom, als je maar slimmer over mest nadenkt. Via zijn bedrijf CAVMI ontwikkelt hij momenteel o.a. de CAVMI Stalbenutter en de CAVMI Drijfmestbenutter, waarvoor hij samenwerking zoekt om deze verder naar de praktijk te helpen brengen. Zijn devies: niet minder mest maar schonere mest.

Antoon van Mullekom is een boerenzoon die zich heeft gespecialiseerd in het praktijkrijp maken van technologische innovaties. Als oplossingsgerichte techneut met praktische handigheid en een groen hart heeft hij al een aantal mooie oplossingen gecreëerd. Een voorbeeld is de CAVMI Hydramatics, een bloempot waar op een eenvoudige manier water wordt gedoseerd zodat je maar één keer per maand water aan de kamerplanten hoeft te geven.

Een videoclip met Dries Roelvink ter promotie van de CAVMI Hydramatics


Nu zet hij zijn passie en expertise in om de landbouw verder te helpen. Hij is op zoek naar mensen of bedrijven om mee samen te werken.

In een gesprek geeft Antoon aan dat emissies uit de veehouderij voornamelijk op drie plekken ontstaan: uit mest in de stal, uit de mestopslag en bij het aanwenden van de mest op het land. Slim omgaan met mest is daarom cruciaal om verliezen naar het milieu te voorkomen, én om de waardevolle mest zo goed mogelijk te benutten. Momenteel heeft hij drie innovaties in ontwikkeling: de CAVMI Stalbenutter, de CAVMI Drijfmestbenutter, en een nieuwe ontwikkeling is een verbeterde manier om mest op grasland aan te wenden waarbij emissies verlagen en de grasmat minder lijdt van de mestaanwending.

De CAVMI Stalbenutter is in ontwikkeling en gaat uit van een dichte vloer die enigszins schuin afloopt. De vaste (feces-) en de vloeibare (urine-) fractie worden zo van elkaar gescheiden. In combinatie met een mestschuif of een mestrobot wordt ook de vaste mest frequent afgevoerd.

Vervolgens is het zaak dat de mest ook waardevol blijft en dat de ongewenste emissies niet vanuit de opslag plaatsvinden. Hiervoor is er de CAVMI Drijfmestbenutter. In de deze drijfmestbenutter wordt de mest ‘gesneden’ en kan er water, kleimineralen of  andere producten worden toegevoegd. Van Mullekom: “Hiermee wordt de stikstof gebonden waardoor hij niet meer vervluchtigt naar de lucht. Ook zal de stikstof in de mest op het land niet uitspoelen maar beschikbaar blijven in de humuslaag. Het gevolg is dat de emissies van stikstof, zowel ammoniak als nitraat, fors lager zijn en de mest waardevoller is om het gras van te laten groeien. En hierdoor hoeft er minder kunstmest te worden geproduceerd.”

De Drijfmestbenutter is ook van waarde bij het aanwenden van de mest op het land. Hetzelfde apparaat kan dan namelijk worden gebruikt om tijdens het vullen van de mesttank water en lucht toe te voegen. Dit toevoegen van lucht is volgens Van Mullekom belangrijk: de mest is dan niet meer anaeroob maar aeroob, en dit voorkomt de vorming van ammoniak. Van Mullekom: “Het idee is eigenlijk per toeval ontstaan. Op de ouderlijke boerderij hadden we eigenlijk al een soort drijfmestbenutter. Op een gegeven moment had de aanzuigslang van onze mestverspreider een lek waardoor er lucht bij de mest werd gezogen. En wat bleek: de mest rook veel minder en het gras groeide beter! Dit heb ik verder uitgewerkt en dit heeft geleid tot de CAVMI Drijfmestbenutter. 
Aeres Hogeschool heeft inmiddels veldonderzoek gedaan en daar bleek de gewasopbrengst 17% hoger te liggen!”



De CAVMI Drijfmestbenutter waarmee onder andere water en lucht kan worden toegevoegd aan drijfmest bij het vullen van de tank voordat deze op het land wordt aangewend.

Antoon van Mullekom zou graag in contact komen met partners die zijn innovaties verder mee naar de praktijk kunnen helpen brengen. Hiervoor kunt u contact met hem opnemen:

Antoon van Mullekom Innovaties
Tel: 06-20447277
Email: a.mullekom1@chello.nl  
Website: www.antoonvanmullekom.nl 


Van Mullekom geeft uitleg over de Drijfmestbenutter


Antoon van Mullekom innoveert om de veehouderij te verduurzamen
Auteur: Jan Roefs
Publicatie: 28-02-2023