'Verschillende onzekere factoren hebben impact op de mestmarkt'
Jaap Uenk van mestadviesbureau Mestem voorziet verstoringen op de mestmarkt omdat vanaf dit jaar 42% van het landbouwareaal in met nutriënten verontreinigd gebied komt te liggen. Daarbij maakt de onzekerheid rond de krimp van de veestapel het volgens Uenk op de lange termijn lastig om te investeren in mestverwerking.
In 2023 komt 750.000 hectare onder een verlaagd derogatieregime. In plaats van 250 kilo stikstof uit dierlijke mest mag er maar 220 kilo per hectare worden aangewend. Dit betekent voor veel melkveehouders minder plaatsingsruimte op het eigen bedrijf. Melkveehouders zullen meer mest buiten het eigen bedrijf afzetten.
Bram de Visser, verkoopleider Akkerbouw bij CZAV, ziet al jaren een behoorlijke vraag naar dierlijke mest vanuit de akkerbouw. Hij snapt dat veehouders momenteel niet afwachtend zijn met het regelen van afzet. In voorgaande jaren waren er qua bemesting nog meer uitrijmogelijkheden in de zomer en de herfst. Die zijn er nu minder. De focus ligt nu dus vooral op het voorjaar.
Bron:
Nieuwe Oogst, 17/02/2023
Publicatie: 20-02-2023