Via Jumpstart zijn nu 36 mono-mestvergisters in gebruik

Op dit moment zijn er 36 mono-mestvergisters in gebruik op melkveebedrijven die voortkomen uit het initiatief Jumpstart van FrieslandCampina. In 2022 zijn er geen nieuwe vergisters in gebruik genomen. De hoge energieprijzen van het afgelopen jaar hebben de interesse in mono-mestvergisting echter flink aangewakkerd. De verwachting is dat er de komende jaren beduidend meer installaties worden geplaatst.

FrieslandCampina heeft 100 geïnteresseerde leden-melkveehouders gestimuleerd met een bijdrage van 1.000 euro. Het geld kan gebruikt worden voor het aanvragen van een vergunning en SDE++-subsidie. Het budget dat voor die regeling was uitgetrokken was snel op.


Jumpstart heeft een samenwerkingsverband met drie leveranciers van installaties. Het gaat om Biolectric, HoSt en Biogas Plus. Biolectric levert de installaties met een warmte-krachtkoppeling voor de productie van groene stroom en warmtebenutting. Biogas Plus en HoSt leveren mono-mestvergisters voor de productie van groen gas.


Afhankelijk van onder andere de bedrijfsgrootte wordt gekozen voor het produceren van stroom of van groen gas. Voor melkveebedrijven die groene stroom opwekken en warmte hergebruiken is de minimale bedrijfsgrootte van 175 koeien nodig voor een rendabele exploitatie. Bedrijven die inzetten op de productie van groen gas hebben 300 of liever nog 400 koeien. De reële terugverdientijd ligt tussen 5 en 10 jaar.


Niet alleen omvang is van belang. Met een dichte vloer waarbij er kan worden gezorgd voor dagverse mest in de vergister is het hoogste rendement te behalen. Ook zijn er initiatieven waarbij meerdere melkveebedrijven gezamenlijk groen gas produceren en bijvoorbeeld via één gasleiding direct aan een productielocatie van FrieslandCampina leveren. 

Bron: Boerderij, 15/02/2023
Publicatie: 17-02-2023