Eerste pocketvergister met stikstofstripper vergund in België

Melkvee- en varkenshouder Dries Maenhout uit het Belgische Poeke gaat investeren in een pocketvergister gecombineerd met een stikstofstripper. Het is de eerste keer dat deze combinatie is vergund in Vlaanderen. Het bedrijf Biolectric zal komende zomer de pocketvergister plaatsen. De vergister zal worden gecombineerde met een mestscheider, een stikstofstripper en hygiënisatie-unit. 

Maenhout zet met de installatie in op verlaging van de uitstoot van ammoniak en methaan en een besparing van de energiekosten. Het is de bedoeling dat alle machines en installaties van het bedrijf op de in eigen beheer opgewekte energie draaien.


In de zomermaanden kent de elektriciteitsbehoefte van het melkvee- en varkensbedrijf een piek van 22.000 kilowattuur per maand. Dat is minder dan het potentieel van de pocketvergister die 30.000 kilowattuur per maand kan leveren.


De stikstof in de dunne fractie van het digestaat wordt gestript. Daarbij wordt met gebruik van warmte uit de vergister en de toevoeging van zwavel- of salpeterzuur ammoniumsulfaat of ammoniumnitraat een kunstmestvervangende meststof geproduceerd. Maenhout hoopt hiermee jaarlijks 15.000 tot 20.000 euro aan kunstmestkosten te besparen.


Naast een vervanging van kunstmest, wil de veehouder ook de hoge mestafzetkosten reduceren. De boer heeft te weinig land om het mest van 165 koeien op af te zetten en is daardoor aangewezen op de afvoer van mest.


Door middel van de stikstofstripper kan ongeveer de helft van de stikstof uit de mest gehaald worden, waardoor meer mest op eigen grond gebruikt kan worden en zijn mestafzetkosten aanzienlijk dalen.


De droge fractie die resteert na de scheiding van het digestaat wil Maenhout na een proces van hygiënisatie  omzetten in een meststof die als bodemverbeteraar gebruikt kan worden door groenvoorzieners of boomkwekerijen in de buurt.

Bron: VILT, 15/02/2023
Publicatie: 16-02-2023