Bijeenkomst 'Mestscheiding aan de bron - mogelijkheden en kansen' op 8 maart
Tijdens deze bijeenkomst worden de laatste ontwikkelingen op het gebied van stalsystemen en scheiden aan de bron toegelicht door leidend onderzoeker Paul Galama van Wageningen University & Research. Proefresultaten van de GLB-pilot 'Gescheiden met waarde' worden gepresenteerd door Joachim Deru van het Louis Bolk Instituut. In deze pilot wordt onderzocht hoe de dikke mestfractie opgewaardeerd en toegepast kan worden in ecosysteemdiensten voor klimaat, water en weidevogels.
Ook de resultaten van een opslagproef worden gepresenteerd. Het scheiden van mest aan de bron heeft een groot effect op de emissie van zowel ammoniak als broeikasgassen. De proef wijst uit dat deze emissies in meer of mindere mate kunnen worden beïnvloed door het bijmengen van verschillende producten. Onderzocht is wat het effect is van het mengen van klei, stro, zuur, melasse en natuurmaaisel om stikstof en koolstof in de mest te behouden en emissies te beperken. Dit onderzoek levert duidelijke aanknopingspunten voor praktijk en onderzoek.
De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 8 maart van 10:00 uur tot 13:00 uur op het bedrijf van de familie Melissen, Zeldertseweg 10 in Hoogland. De familie Melissen heeft een melkveebedrijf met circa 90 koeien. In de nieuwe melkveestal is ruimte voor ongeveer 100 melkkoeien. De melkkoeien produceren circa 9.200 kilo melk. De familie wil met de nieuwe stal inzetten op verduurzaming en arbeidsverlichting.
Deelname aan de bijeenkomst is gratis, aanmelden, graag voor 3 maart. Dat kan via martijn@praktijk-platteland.nl.