Maximaal 170 kilo uit dierlijke mest per hectare in Vlaanderen

De onderhandelingen over het zevende mestactieplan (MAP) in Vlaanderen zijn nog in volle gang, maar op 16 februari gaat het nieuwe bemestingsseizoen van start. Zonder aanpassingen aan de wetgeving blijft het huidig mestdecreet van kracht, maar boeren moeten wel rekening houden met de wijziging van de gebiedstypes en met het ontbreken van derogatie, stelt de Vlaamse Landmaatschappij VLM.

Een ander belangrijk aandachtspunt dit jaar is de aangepaste kaart met gebiedstypes. In het mestdecreet is bepaal dat de afstroomzones in Vlaanderen ingedeeld worden in 4 gebiedstypes op basis van de waterkwaliteit in de afstroomzone. Elke 2 jaar komt er een evaluatie van die indeling.


In december communiceerde VLM al dat er vanaf 2023 een nieuwe indeling komt van de afstroomzones in de 4 gebiedstypes. Die nieuwe indeling is op 3 februari principieel goedgekeurd door de Vlaamse regering. Bedrijven die gebiedsgerichte maatregelen moeten toepassen, moeten rekening houden met strengere bemestingsnormen, de verplichting om vanggewassen in te zaaien en verscherpte bemestingsrechten. Daarnaast gelden er specifieke regels voor het vervoer van mest


Een andere grote aanpassing voor het komend bemestingsseizoen is het ontbreken van de derogatie. De bestaande derogatie voor Vlaanderen liep af op 31 december 2022. Minister Demir heeft wel gepleit voor een nieuwe derogatie bij de Europese Commissie, maar deze kan in de huidige situatie niet worden ondersteund. De Vlaamse overheid neemt aan dat er geen derogatie zal zijn in 2023. VLM roept landbouwers op om zich te houden aan de maximale bemestingsnormen van 170 kilo nitraat per hectare uit dierlijke mest.


Daarnaast mogen percelen waar de norm van twee grootvee-eenheden per hectare op jaarbasis van toepassing is,  niet worden bemest. Er is alleen begrazing door maximaal twee grootvee-eenheden per hectare toegestaan.

Bron: VLM, 07/02/2023
Publicatie: 10-02-2023