Naleving van regelgeving bij covergisters is behoorlijk in orde
Op basis van een a-selecte keuze van 22 covergisters uit een totaal van 95 installaties die in Nederland draaien, is er in het najaar van 2021 een objectief beeld verkregen van het naleefgedrag in de sector. Van de 22 inspecties zijn er 6 als niet-akkoord aangemerkt. Deze hebben in alle gevallen betrekking op het gebruik van niet-toegelaten afval- en reststoffen.
Naast het project om een naleefbeeld te verkrijgen, zijn in 2021 ook 14 inspecties, die waren gestart in 2020, afgerond. Hiervan zijn er 4 als niet-akkoord aangemerkt. Ook hier was in alle gevallen het gebruik van niet-toegelaten afval- en reststoffen als co-product aan de orde.
Doorlooptijden van de inspecties kunnen langdurig zijn als stoffen gebruikt blijken te zijn die materieel gezien overeenkomen, maar formeel niet genoemd staan in de witte lijst voor coproducten. In dergelijke gevallen kan de NVWA de exploitant van de vergister of zijn toeleverancier in de gelegenheid stellen om de betreffende stof alsnog te laten formaliseren.
Het nalevingspercentage van 73%, geeft aan dat het met de naleving binnen de doelgroep covergisters beter is gesteld dan het negatieve beeld, dat de afgelopen jaren is ontstaan op basis van de risicogerichte aanpak. Enige nuancering van deze beeldvorming lijkt op zijn plaats. In het jaarplan 2022 van de NVWA was voorzien om opnieuw risicogericht te werk te gaan met extra aandacht voor vergisters die het digestaat op eigen percelen gebruiken.