NVWA rapporteert over inspectieresultaten voor naleving Meststoffenwet in 2021

Veehouderijbedrijven worden administratief en fysiek gecontroleerd op de verschillende stelsels binnen de Meststoffenwet. De controles op de diverse stelsels kunnen veelal pas na afloop van een kalenderjaar worden afgerond, wanneer alle feiten zich hebben voorgedaan en de benodigde informatie compleet is. Op basis van analyse en selectie van aanwezige gegevens, bevindingen uit andere onderzoeken en signalen zijn in 2020 en 2021 in totaal 46 bedrijven door de NVWA gecontroleerd. Daarvan is de helft niet akkoord bevonden.

De NVWA benadrukt dat de bedrijven select zijn gekozen en dat de resultaten niet zijn te extrapoleren over alle bedrijven in Nederland. Doordat de NVWA inspecties uitvoert op bedrijven die op basis van risicogerichte selecties naar voren zijn gekomen, is het te verwachten dat er bij de fysieke controles onregelmatigheden naar voren komen.


De controles kunnen naargelang de aanleiding van de controle betrekking hebben op de volgende onderwerpen: administratieve verplichting, aan- afvoer van meststoffen, gebruiksnormen, bedrijfsexcretie, verantwoordingsplicht, mestverwerkingsplicht, verantwoorde groei melkveehouderij en dierrechten. De bedrijfsinspecties kunnen worden onderverdeeld in administratieve controles, gebiedsgerichte handhaving en overige inspecties.


Voor de administratieve inspecties zijn in totaal 7 bedrijven geïnspecteerd. Bij 6 bedrijven zijn op de onderwerpen administratieve verplichtingen, gebruiksnormen, verantwoordingsplicht, mestverwerkingsplicht en dierrechten, de inspecties niet akkoord bevonden. In het kader van gebiedsgericht handhaven zijn 17 bedrijven gezamenlijk met een ander toezichthoudende instantie geïnspecteerd. Bij 6 bedrijven waren er onvolkomenheden rond de administratieve verplichtingen, de aan- en afvoer van meststoffen, de gebruiksnormen of de dierrechten.


Bij de 22 overige bedrijfsinspecties waren bij 12 bedrijven de administratieve verplichtingen, de aan- en afvoer van meststoffen, de gebruiksnormen, de bedrijfsexcretie, de verantwoordingsplicht, de mestverwerkingsplicht, de verantwoorde groei melkveehouderij of de dierrechten niet akkoord. 


Bij de 23 inspecties die niet akkoord werden bevonden zijn in totaal 55 bevindingen gedaan. Naar aanleiding hiervan zijn 20 rapporten van bevindingen, 2 processen-verbaal en 1 schriftelijke waarschuwing opgesteld. De rapporten van bevinding zijn naar RVO gestuurd waarbij RVO deze rapporten bestuursrechtelijk af kan doen. De processen-verbaal worden door het Openbaar Ministerie strafrechtelijk afgehandeld.

Bron: NVWA, 26/01/2023
Publicatie: 27-01-2023