Raad van State laat vergunningen voor Coöperatie 7LL in stand
Op 24 oktober 2019 besloot de minister van Infrastructuur en Waterstaat aan Coöperatie 7LL U.A. een watervergunning te verlenen voor het brengen van stoffen in de Maas afkomstig van mestverwerkingsinstallatie Zevenellen en het gebruikmaken van de Maas of de daartoe behorende beschermingszone voor het plaatsen van een effluentleiding met lozingsvoorziening aan de westkant van de Maas.
Op 17 november 2019 verleenden Gedeputeerde Staten van Limburg een omgevingsvergunning voor het project. Stichting Dorpsraad Buggenum is onder meer van mening dat het provinciebestuur extra voorwaarden aan het milieueffectrapport had moeten stellen. Ook is de stichting van mening dat het college de gevolgen van de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden onvoldoende bij de uitgevoerde beoordeling van het milieueffectrapport heeft betrokken.
De Raad van State wijst de bezwaren af. Op basis van de informatie uit wetenschappelijke rapporten wordt in de aanmeldnotitie geconcludeerd dat de risico’s voor de volksgezondheid vanuit mestverwerkingsinstallatie waarschijnlijk zeer gering is. De mest wordt aan- en afgevoerd via gesloten transporten en verwerkt in een aaneenschakeling van procesunits die een reducerend effect hebben op micro-organismen.
De laatste stap in de zuivering van het permeaat bestaat uit membraanfiltratie. Met deze techniek worden zouten maar ook vrijwel alle micro-organismen tegengehouden en deze komen dus niet in het gezuiverde water terecht. De laatste stap in de zuivering van de dikke fractie bestaat uit propaan gestookte gasbranders. Met deze techniek wordt gedurende tenminste een uur verhit op minimaal 70 graden Celsius, waardoor de meeste bacteriën en virussen niet overleven. De installaties worden opgesteld in een gesloten gebouw waarvan de lucht wordt afgezogen en gezuiverd via een chemische luchtwasser.
De rechter stelt vast dat Stichting Dorpsraad Buggenum statutair tot doel heeft de woon- en leefsituatie in Buggenum en het buitengebied van Buggenum te beschermen. Het Natura 2000-gebied Leudal maakt geen deel uit van de directe leefomgeving van de bewoners waarvoor Stichting Dorpsraad Buggenum opkomt en daarom mogen bezwaren die rond de beoordeling van het milieueffectrapport in relatie tot stikstofdepositie in dit Natura 2000-gebied worden afgewezen.
Meer informatie is te vinden in de uitspraak van de Raad van State.