Vlaamse Mestbank vindt dat naleving van mestwetgeving beter moet

De resultaten van de controleacties van de mestwetgeving in Vlaanderen lagen in 2021 grotendeels in de lijn met de vaststellingen in voorgaande jaren. De inbreukpercentages blijven vrij hoog, wat deels wordt verklaard door de gerichte controles van de Vlaamse Mestbank op basis van een risicoanalyse. Het geeft wel aan dat de controles nodig blijven en dat de nalevingsgraad moet verbeteren.

De dienst Bedrijfsdoorlichting stelt vast dat de hoge kostprijs van externe mestafzet zoals mestverwerking de belangrijkste drijfveer is voor fraude. De betrokken bedrijven gebruiken dan meer mest op hun grond dan is toegelaten. Ook de mestverwerking blijft een fraudegevoelige schakel. Bij 75% van de controles bij mestverwerkingsinstallaties in 2021 waren er onvolkomenheden.


Een goede registratie van de massastromen naar en van de mestverwerkingsinstallaties en het werken met representatieve mestsamenstellingen bij de aan- en afvoerstromen blijft een knelpunt. Bij 35% van de controles bij risico-installaties werden fouten vastgesteld die vaak te wijten zijn aan nalatigheid bij de exploitant en die voorkomen hadden kunnen worden.


De Vlaamse Mestbank zet voortdurend in op de verdere verbetering van de handhavingsinstrumenten. Zo moet de verplichte installatie van debietmeters op mestverwerkingsinstallaties sinds 1 januari 2022 bijdragen tot een betere controle van de massastromen naar en van de mestverwerkingsinstallaties.


Uit de eerste evaluaties in 2022 blijkt dat er bij ongeveer de helft van de installaties geen of onvoldoende registraties waren van de debietmeters ten opzichte van de transportgegevens. Dat heeft geleid tot de eerste boetes en transportverboden. Die opgelegde sancties moeten bijdragen tot een betere toepassing van de debietmeters en een betere opvolging van de massa- en nutriëntenstromen naar en van de installaties.

Bron: Vlaamse Landmaatschappij, 12/01/2023
Publicatie: 13-01-2023