Yellow Energy/Udar wil met nieuwe techniek voor mestbehandeling de markt op
Yellow Energy/Udar heeft het concept uitgedacht maar de behandelingstechniek moet nog verder worden uitgewerkt. Voor toepassing in de praktijk is een erkenning binnen de Regeling ammoniak en veehouderij nodig en met die aanvraag is nog geen start gemaakt. De provincie Gelderland heeft 160.000 euro POP3-subsidie beschikbaar gesteld voor de verdere ontwikkeling.
Eurolab uit Deventer en Soil Best in Wageningen hebben wat onderzoeken gedaan en daarin is gebleken dat het ammoniumgehalte in de behandelde drijfmest lijkt te worden gereduceerd, bacteriën worden voor 90% gedood en er komt minder ammoniak vrij.
Er worden voor de behandeling van mest geen chemische stoffen toegepast. Wel vraagt de methode veel energie. Het elektrocuteren vergt 30 kilowattuur per ton mest, hetgeen bij de huidige elektriciteitsprijs zou neerkomen op behandelingskosten van 18 euro per ton mest.
De mest moet bovendien na de bewerking 2 tot 4 weken in een geïsoleerde opslag voor een succesvol fermentatieproces na de toevoeging van de kaaswei. De mest mag niet te snel afkoelen om de fermentatie op gang te houden. Dat vraagt om een extra investering in een opslagsysteem.
Yellow Energy/Udar heeft nu een mobiel systeem beschikbaar waarmee 10 tot 15 kuub drijfmest per uur behandeld kan worden. In 2023 zou er een eerste systeem op een melkveebedrijf kunnen draaien. Een installatie die jaarlijks 2.000 tot 3.000 kuub drijfmest kan behandelen zal een investering van circa 200.000 euro vergen