'Monomestvergisting past binnen kringlooplandbouw'

Monomestvergisting is niet alleen een innovatieve technische oplossing, het maakt ook kringlooplandbouw mogelijk, stelt Harm Wientjes, projectaccountmanager bij DLV Advies en tevens wekzaam op een melkveebedrijf in Oploo. Uit koeienmest wordt daar biogas gewonnen. Dit wordt benut in een wkk-installatie om elektriciteit te producerendie rechtstreeks naar het elektriciteitsnet gaat.

De vergisting van mest zorgt voor minder mestgerelateerde methaanemissie en minder ammoniakemissie. Na het vergisten wordt de dunne fractie van het digestaat gestript, waarmee een kunstmestvervangende meststof wordt geproduceerd. De monomestvergister is ruim 3 jaar in gebruik.


Hoewel het wel wat meer inspanning en aandacht kost en het ook moet passen bij de mineralenhuishouding op een bedrijf, ziet Wientjes vooral voordelen. Het maakt kringlooplandbouw mogelijk. "Veel mensen zien het als een technische oplossing, maar het zorgt juist voor natuurversterking. Techniek en natuur vormen samen een biologisch proces om de kringlooplandbouw beter te laten functioneren, samen met de natuur."

Bron: DLV Advies, 20/12/2022
Publicatie: 22-12-2022