Consultatie fosfaatnorm organische stofrijke meststoffen
In het huidige mestbeleid is de fosfaatgebruiksnorm afhankelijk van de fosfaattoestand in de bodem: bij een hoge fosfaattoestand in de bodem is de maximale gift lager.
In de praktijk geeft dit een aantal knelpunten. Weliswaar is voor de directe gewasgroei een hogere aanvoer van fosfaat op deze percelen niet direct nodig, de bodemkwaliteit lijdt er wel onder. Met name een te lage aanvoer van organische stof doet de bodemkwaliteit dalen. Dit heeft tal van risico’s en nadelen, denk hierbij aan: verslechtering van de bodemweerbaarheid, van het waterbergend vermogen, van de bodemstructuur, een hoger risico op nutriëntenverliezen, en een slechtere gewasgroei en weerstand van gewassen tegen ziektes en plagen. Dit zijn allemaal risico’s voor lagere gewasopbrengsten en hogere verliezen naar het milieu. Op alle gronden, maar zeker op zandgronden (die vaak een hoge fosfaattoestand kennen en daarmee een lage gebruiksnorm) is dit van groot belang. Bovendien betekent een negatieve organische stofbalans geen opslag maar vrijkomen van CO2 uit de bodem.
Een van de belangrijkste manieren om het organische stofgehalte te verhogen is de aanvoer van organische stofrijke meststoffen. Naast de bovengenoemde voordelen hebben deze meststoffen ook een positief effect op de onder- en bovengrondse biodiversiteit.
In het zevende actieplan is daarom een maatregel aangekondigd, die op 1 januari 2023 zal ingaan, om het gebruik van organische stofrijke meststoffen te stimuleren. Voorbeelden zijn champost, strorijke mest en diverse compostsoorten. Afhankelijk van de samenstelling van de meststof zal de fosfaataanvoer voor 25%, 50% of 75% meegerekend moeten worden. Bij 'normale' meststoffen is dat uiteraard 100%.
Hiervoor wordt een lijst van organische stof-rijke meststoffen opgesteld. De meststoffen met het hoogste gehalte organische stof ten opzichte van gehalte minerale stikstof worden ingedeeld in de categorie ‘25%’. Het ministerie van LNV heeft een advies laten opstellen door het CDM (Commissie van Deskundigen Meststoffenwet) en in de consultatie kunt u hier een reactie op geven.
Tabel uit consultatieversie Regeling gebruik organische stofrijke meststoffen
Klik hier om direct naar de consultatie te gaan.
