Onderzoeken naar aanwending van mest in de melkveehouderij

Dit jaar haalde de ketenorganisatie ZuivelNL voor het eerst bij melkveehouders ideeën op voor vraaggestuurd onderzoek. Hier zijn in totaal tien projecten uit voortgekomen die in 2023 en de jaren daarna uitgevoerd worden. Verschillende onderzoeken hebben te maken met het aanwenden van mest op het melkveebedrijf.

CLM Onderzoek en Advies maakt een SWOT-analyse van bovengronds uitrijden van dierlijke mest in vergelijking met emissiearme aanwending. Dit project loopt van december 2022 tot en met juni 2023 en kent een budget van 41.575 euro. Het onderzoek moet resulteren in een objectief overzicht van de voor- en nadelen van bovengronds uitrijden van dierlijke mest waardoor het ondersteuning biedt bij het maken van een passende keuze.


Het project 'Kennis van mestproducten naar de boer' wordt uitgevoerd door de Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen. Aan de hand van een beslisboom kan de melkveehouder de optimale toediening en werking van bestaande mestproducten en toevoegmiddelen bepalen voor de bedrijfsvoering. Daarnaast worden handvatten gegeven om als melkveehouder nieuwe producten te kunnen beoordelen op inpasbaarheid op het bedrijf. Dit project loopt van januari tot en met december van 2023 en kent een budget van 24.393 euro.


Het project 'Mestgassen: een onzichtbare vijand' loopt van januari 2023 tot en met december 2024 en kent een budget van 217.800 euro. De uitvoerder is de
Stichting I-VEE - BoerVeilig. Dit project moet een bijdrage leveren aan een veiligere melkveehouderij. Door literatuuronderzoek en praktijkmetingen worden praktische handvaten gerealiseerd. De verworven kennis wordt gedeeld het vanaf platform Boerveilig.

Bron: ZuivelNL, 07/12/2022
Publicatie: 08-12-2022