Door managementmaatregelen de helft minder ammoniakemissie
Op De Marke zijn ammoniaksensoren geplaatst en op basis daarvan wordt (volgens een protocol) de ammoniakemissie berekend.
Het blijkt dat deze gemeten ammoniakemissie op zo’n 6 kilogram per dierplaats per jaar uitkomt, terwijl de emissiefactor (RAV-code) van de sleuvenvloer 11,8 kilogram bedraagt. De werkelijke ammoniakemissie is dus maar de helft dan wat men zou verwachten bij dit stalsysteem.
De gemeten ammoniakemissie op Agro-Innovatiecentrum De Marke ten opzichte van de RAV-code van het stalsysteem.
Deze fors lagere ammoniakemissie bereikt men door een aantal managementmaatregelen. Managementmaatregelen zijn aanpassingen in de bedrijfsvoering zonder dat het stalsysteem wordt aangepast. De belangrijkste zijn:
- Aanpassen energie-/eiwitverhouding in het voer. Door de hoeveelheid energie en eiwit in de pens van een koe zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen wordt de eiwitvertering geoptimaliseerd. Hierdoor komt er minder stikstof in de mest en kan er minder ammoniak uit de mest ontsnappen.
- Aandacht voor de dieren. Door veel aandacht te schenken aan de transitieperiode van de koeien, dat is de periode van droogstand inclusief afkalven en de eerste weken van de lactatie, gaan de melkkoeien langer mee. Hierdoor hoeft men minder jongvee aan te houden. Bij De Marke zijn er momenteel vijf stuks jongvee per tien melkkoeien.
- Weidegang en vers grasopname. Uiteraard is het zo dat een koe in de wei niet voor ammoniakemissie in de stal kan zorgen. Maar ook los daarvan is weidegang een goede maatregel.
De komende tijd gaat De Marke experimenteren met het spoelen van de sleufvloer met water. Het besproeien van de vloer met water zorgde op Dairy Campus voor veelbelovende resultaten, namelijk een reductie van bijna 40% van de ammoniakemissie.
Wanneer dit percentage ook op De Marke wordt bereikt, dan verlaagt men de ammoniakuitstoot met deze snel te nemen maatregelen dus met 70%.
En zo zijn er nog andere managementmaatregelen mogelijk, denk bijvoorbeeld aan toevoegmiddelen aan mest.
De conclusie is dat met managementmaatregelen een grote bijdrage kan worden geleverd aan de stikstofopgave van Nederland.
Een vergunningensystematiek op basis van doelen en gemeten waardes zal een enorme impuls geven aan deze kansen voor landbouw en milieu.