Milieueffectrapport voor grote vergister in Emmen moet gedetailleerder

In het milieueffectrapport voor vergistingsinstallatie North Star moet worden aangegeven welke onderdelen van de bedrijfsvoering kunnen variëren, zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid te verwerken mest. Dit kan namelijk tot andere gevolgen leiden voor de leefomgeving, zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage in een advies aan de provincie Drenthe. De provincie had de commissie gevraagd te adviseren over de inhoud van het milieueffectrapport.

EBN, Shell en Engie willen samen in de gemeente Emmen een vergistingsinstallatie bouwen en exploiteren. Deze installatie zal jaarlijks bijna 40 miljoen m3 gas produceren. Voordat de provincie Drenthe besluit over de vergunningen worden eerst de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport.


De installatie zal jaarlijks circa 660.000 ton mest en andere organische restproducten verwerken tot gas. De hoeveelheid geproduceerd gas hangt onder andere af van de hoeveelheid verwerkte mest en restproducten en de verhouding hiertussen.


Onderzoek de bandbreedte in de aard en samenstelling van de biomassa en gebruik deze informatie om alternatieven te onderzoeken, zo adviseert de commissie. Laat ook zien hoe het productieproces in elkaar zit en welke nabewerking van afvalstoffen en water plaats zal vinden. Gebruik deze informatie om de milieugevolgen te beschrijven en te onderzoeken of milieueffecten te beperken zijn.


Geef in het rapport aan welk alternatief de voorkeur heeft, gezien de milieueffecten, adviseert de commissie. Zo is duidelijk en transparant wat de milieuafwegingen zijn en welke optimalisaties worden toegepast.


Meer informatie is te vinden in het document 'Vergistingsinstallatie North Star, gemeente Emmen - Advies over reikwijdte en detailniveau van het milieueffectrapport'.

Bron: Commissie voor de milieueffectrapportage, 06/12/2022
Publicatie: 06-12-2022