Regieorgaan moet werken aan emissiedoelen op bedrijfsniveau
Het regieorgaan zal worden ingebed in een bredere innovatie aanpak van het Nationaal Innovatieprogramma landbouw en nauw gaan samenwerken met de Topsector Agri & Food. Ter ondersteuning van het regieorgaan worden twee taakgroepen opgezet, namelijk een taakgroep mestverwerking en een taakgroep sensor- en datasystemen.
De exacte opdracht en werkwijze van deze taakgroepen wordt nog uitgewerkt. Het is volgens Adema van belang dat beide taakgroepen breder worden opgezet dan alleen met vertegenwoordigers van de veehouderijsectoren. De minister wil voor de veehouderijsectoren per sector minstens één fieldlab per niveau ondersteunen waarin het gebruik van sensoren in de praktijk getest kan worden. Daarnaast wil hij minimaal één pilot ondersteunen in de vleeskalveren- en melkgeitenhouderij.
Voor de taakgroep mestverwerking ziet de LNV-minister onder andere een adviserende en stimulerende rol voor de ontwikkeling van innovaties op het gebied van mestverwerking, -verwaarding en -bewerking, mede bijdragend aan de doelstellingen voor stikstof, lucht, water en klimaat, en passend binnen de nieuwe bedrijfssystemen. Voor de taakgroep wordt ook gedacht aan het verder uitwerken van de borging van de verschillende innovatieve oplossingen.
Het doel van de fieldlabs is succesvolle marktintroductie van innovaties te bevorderen en ervaring op te doen met het werken met doelvoorschriften in combinatie met real time meten. Daarbij wordt gezorgd dat parallel aandacht wordt besteed aan zowel de technische, juridische, economische als maatschappelijke werking van innovaties. Een van de criteria waar fieldlabs aan moeten voldoen is dat oplossingen passen binnen de vigerende wet- en regelgeving.