Overheid wil ruim 1,5 miljard euro SDE-steun terugvorderen
Door de gestegen energieprijzen was het voorschot dat de exploitanten van zonneparken, aardwarmteputten, windparken en biogasinstallaties ontvingen veel te hoog en dat moet nu door exploitanten worden terugbetaald. Dat schrijft minister Jetten voor Energie en Klimaat aan de Tweede Kamer. Als de energieprijzen enorm hoog zijn, zoals nu, hebben de meeste projecten geen recht meer op subsidie. Dan zijn ze vanzelf al kostendekkend.
De subsidiebedragen die exploitanten ontvangen, worden vooraf vastgesteld op basis van geschatte energieprijzen. Door de onverwachte en sterke stijging van deze prijzen heeft de overheid vorig jaar 900 miljoen euro te veel aan voorschotten uitbetaald. Daarvan is 400 miljoen euro teruggestort door de ontvangers, schrijft Jetten. Dit jaar is het bedrag verder opgelopen, waardoor er naar schatting nog 1,2 miljard euro moet worden teruggevorderd.
Omdat de energieprijzen hoog blijven, krijgen de meeste projecten komend jaar geen voorschot. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland RVO kan daardoor terugvorderingen niet verrekenen in nieuwe voorschotten. Jetten zoekt nog naar een goede manier om daar mee om te gaan. Hij bekijkt of er een 'dwingendere aanpak' nodig is om het geld terug te vorderen.
In 2022 is voor bijna 14 miljard euro aan SDE++ aangevraagd. Het beschikbare budget was 13 miljard euro. Meer dan de helft van de aanvragen had betrekking op projecten waarbij CO2 wordt afgevangen en opgeslagen. Het aantal subsidieaanvragen voor zonneparken is afgenomen. Jetten vermoedt dat dit te maken heeft met de knelpunten op het elektriciteitsnet. Wel is er flink meer subsidie aangevraagd voor aardwarmteprojecten.