'Combinatie van dagontmesting, mestvergisting en stikstofstrippen past op veel bedrijven'

Met een combinatie van dagontmesting, mestvergisting en stikstofstrippen zijn meerdere milieuproblemen tegelijk aan te pakken, blijkt uit het project Next Level Mestverwaarden van Wageningen University & Research. Een emissiearme stalvloer, mestvergister en stikstofstripper vergen een stevige investering, maar toch zouden volgens DLV Advies vele melkveehouders ertoe over kunnen gaan. 

De ammoniakuitstoot kan op een rundveebedrijf met minimaal 55% worden gereduceerd en tot 90% op een varkensbedrijf. De methaanemissie kan met 65% afnemen op een vleeskalverbedrijf en zelfs met 90% op rundvee- en varkenshouderijen. Tegelijkertijd produceert de veehouderij groen gas en een kunstmestvervanger voor een circulaire landbouw.


De eerste stap is het direct scheiden van vaste mest en urine in de stal. Ammoniak ontstaat pas als het enzym urease uit de vaste mest in contact komt met urine. Zonder scheiding moet de mest snel naar een vergister worden gebracht om ammoniakvervluchtiging te voorkomen en zoveel mogelijk methaan op te vangen.


In de mestvergister vormen bacteriën onder optimale omstandigheden methaan. In de gasdichte mestvergister wordt het methaan opgevangen als biogas, een mengsel van 60 tot 65% methaan en CO2. Het digestaat dat resteert bevat nog veel stikstof in de vorm van  ammoniak. Een veelgebruikte methode om ammoniak uit de mest halen, is een stikstofstripper. Met behulp van warmte en zuur bindt de stikstofstripper de ammoniak tot ammoniumsulfaat. Tot nu toe gebeurt dit met een dunne fractie. Het digestaat moet daarom eerst worden gescheiden in een dunne en dikke fractie.


Er resteert na behandeling met de stikstofstripper een dunne vloeistof met daarin nog nauwelijks ammoniak. Die kan terug in de kelder onder de stal. In de dunne fractie zitten nog wel kalium, spoorelementen en organische stikstof. Het kan ook worden benut voor een gerichte bemesting.

Bron: DLV Advies, 21/10/2022
Publicatie: 18-11-2022