Cumela is tevreden over lobbyresultaten rond invoering rVDM
Op 1 januari 2023 start het digitaal en realtime verantwoorden van mesttransporten met het rVDM. De eerste opzet van het rVDM was erg ingewikkeld en niet gebruiksvriendelijk. Leveranciers van software voor mestvervoerders hebben sterk kunnen bijdragen aan het gebruiksvriendelijk maken van rVDM, doordat zij een ‘schil’ om het rVDM-systeem van de overheid heen hebben gebouwd.
In de eerste voorstellen waren er korte termijnen voor het doen van de vooraanmelding en de startmelding. Cumela heeft ervoor gepleit dat de termijnen langer werden, zodat bedrijven die langer van tevoren plannen ook goed met het systeem kunnen werken. Aan de andere kant mogen vooraanmelding en startmelding nog gedaan worden tot vlak voor het laden start. Dit geeft een grote flexibiliteit voor het doen van deze meldingen.
rVDM is een digitaal systeem, met allerlei koppelingen met andere systemen van de overheid en heel afhankelijk van goed en snel werkende internetverbindingen. Om ook te kunnen werken op het moment dat er geen internetverbinding is, is er de mogelijkheid gekomen om te werken met offline app’s, waarin al rVDM-nummers op voorraad liggen. Mocht zelfs de app niet functioneren, dan kan een bedrijf nog teruggevallen op een papieren VDM. De gegevens moeten dan wel binnen 7 dagen nagemeld worden in rVDM.
Alle bedrijfsmatige leveranciers en afnemers van mest moeten een account aanmaken in eCertNL. Het is zeer waarschijnlijk dat veel leveranciers en afnemers van mest dat niet vooraf doen Het gaat om circa 60.000 accounts. Als leverancier of afnemer nog geen account hebben, zal het rVDM-systeem niet blokkeren, maar wordt na het doen van de startmelding door RVO een brief naar de leverancier of afnemer gezonden met instructies hoe het account aangemaakt kan worden.
Leveranciers van de software van mestdistributeurs hebben een overgangstermijn van 2 maanden gekregen om hun nieuwe software uit te rollen, bij de klanten in te richten en instructie te geven. Vanaf het moment van invoeren op 1 januari 2023 zullen overheid en bedrijfsleven de invoering van rVDM zeer nauwgezet monitoren. Mochten er zaken fout gaan, dan zullen er niet meteen boetes worden opgelegd, maar volgt ondersteunende handhaving die er op gericht is te leren om het goed te doen. Deze werkwijze zal gedurende een aantal maanden gehanteerd worden.