EU wil verkrijgbaarheid en betaalbaarheid meststoffen waarborgen
Het doel van de Boer-tot-Bord strategie van de EU is om nutriëntenverliezen te reduceren met 50% in 2030. Hierbij moet de bodemvruchtbaarheid behouden blijven. Door de hoge kunstmestprijzen is er tijdelijk minder kunstmest geproduceerd in de EU. Bovendien hebben boeren minder kunstmest aangeschaft en gebruikt. Kunstmesttekorten kunnen leiden tot korte termijneffecten op de opbrengst. Lagere opbrengsten betekent minder voedsel.
In het kader van een mondiale minerale meststoffen- en energiecrisis die invloed heeft op de wereldwijde voedselzekerheid en de voedselprijzen, heeft de Europese Commissie een notitie geschreven: deze link. In deze notitie worden verschillende acties en richtlijnen gepresenteerd met betrekking tot het aanpakken van de uitdagingen waar onder andere de EU boeren en industrie mee te maken hebben.
In de notitie worden verschillende werkwijzen en mogelijke perspectieven aangedragen om boeren te helpen om hun kunstmestgebruik te optimaliseren en de afhankelijkheid ervan te verminderen . Voorbeelden hiervan zijn:
- Kritieke sector: EU-landen mogen in hun nationale noodplannen prioriteit geven aan een continue en ongestoorde toegang tot aardgas voor kunstmestproducenten, in geval van ‘gas-rantsoenering’.
- Gerichte financiële steun: Door het amendement tijdelijk crisiskader voor staatssteun kunnen landen specifieke ondersteuning aan boeren en kunstmestproducenten verlenen.
- Verbeterde marktransparantie: De Commissie wil in 2023 een waarnemingspost lanceren voor kunstmest waarin data van productie, gebruik, prijs en handel gedeeld kan worden.
- Duurzame landbouwmethoden en trainingen: De Commissie wil er samen met de EU-landen voor zorgen dat verbetering van nutriëntenbeheer en de bodemgezondheid op grote schaal worden toegepast door boeren.
- Meer organische meststoffen: Het vervangen van minerale meststoffen door, indien mogelijk, organische meststoffen zal de EU’s afhankelijkheid van gas en de koolstofvoetafdruk van de sector reduceren.
- Transitie naar groenere meststoffen: De EU-landen zullen worden gestimuleerd om te investeren in zuivere waterstof en biomethaan voor ammoniakproductie.
- Diversificatie van de handel: De Commissie heeft alternatieve leveranciers van kunstmest benaderd om de verminderde leveringen van Rusland en Belarus te compenseren. Ook is in juli 2022 voorgesteld om de handelstarieven op ammoniak en ureum voor het produceren van kunstmest te verlagen.
Bovendien ondersteunt EIP-AGRI (het Agrarische Europese Innovatie Partnerschap) operationele programma’s gerelateerd aan het meststoffengebruik in EU-landen. Ook wil de Commissie zich blijven inzetten om de wereldwijde voedselzekerheid te verbeteren.
In de notitie worden kunstmestvervangers (RENURE) genoemd, maar direct zicht op de toelating ervan blijft nog uit. Er wordt aangekondigd dat RENURE pas zal worden bediscussieerd in het Nutriënten Actieplan van de Europese Commissie, welke begin 2023 zal worden gepresenteerd.
LTO Nederland geeft in een reactie aan dit te zien als een gemiste kans.