Hobbels kunnen groei van Nederlandse groen gasproductie afremmen

In 2021 werd in Nederland ongeveer 0,5% van het totale aardgasverbruik geproduceerd in de vorm van groen gas. Een groot voordeel van de omzetting van afvalstromen in groen gas, en met name de omzetting van runderdrijfmest, is dat dit leidt tot een verminderde uitstoot van broeikasgassen omdat methaanemissies worden vermeden. Methaan is een 28 keer sterker broeikasgas dan CO2. De productie van groen gas moet tussen 2022 en 2030 vernegenvoudigen, maar er is nog wel een aantal aandachtspunten bij investeringen in nieuwe productiefaciliteiten, constateren analisten van de Rabobank. 

De productie van groen gas kost ongeveer 55 tot 80 euro per megawattuur. Daarmee ligt de kostprijs ver onder de huidige aardgasprijs. De investeringskosten bedragen ongeveer 3,1 miljoen euro per megawatt maar verwacht wordt dat deze kunnen dalen tot 2,6 miljoen per megawatt in 2030. Investeringskosten kunnen omlaag door clustering van de productiefaciliteiten. Het vergunningentraject dat moet worden doorlopen om een biogasproductiefaciliteit te realiseren is echterc omplex. Dit geldt voornamelijk voor biogasproductie door mestvergisting.


Invoeding van groen gas op het aardgasnet kan voor een lokale netbeheerder een uitdaging zijn. Dit komt doordat de productie van groen gas door het jaar heen vrij constant is, terwijl de vraag naar aardgas per seizoen sterk schommelt. Om dit mogelijk te maken moet de netbeheerder aanpassingen doen aan het aardgasnet.


Nederland mist een overkoepelende visie waarin de gewenste uitfasering van aardgas in de gebouwde omgeving wordt gekoppeld aan de wens om meer groen gas te produceren, constateren de analisten van Rabobank. Uitfasering van aardgas in de gebouwde omgeving leidt namelijk tot verwijdering van een aanzienlijk deel van het lagedruknet, terwijl boeren door middel van mestvergisting lokaal groen gas zouden kunnen invoeden op het lagedruknet.


Ook wordt naar verwachting een deel van het aardgasnet geschikt gemaakt voor het vervoer van waterstof. Groen gas kan niet worden bijgemengd in een waterstofnet. Onduidelijk is nog of deze verwachte ontwikkelingen aanleiding gaan zijn tot beleid dat gericht is op centralisatie van de productie van groen gas.


Een ander aandachtspunt is dat bij invoeding van groen gas in het aardgasnet de kwaliteit van het ingevoede gas moet zijn gewaarborgd. Hier is de producent verantwoordelijk voor. Groen gas moet de juiste hoeveelheid methaan bevatten om de kwaliteit van het gas aan de consument te kunnen garanderen. Daarnaast moet de typische aardgaslucht worden toegevoegd aan het ingevoede gas, zodat lekkages sneller worden opgemerkt.

Bron: Rabobank, 07/10/2022
Publicatie: 08-11-2022