Nog diverse vragen over derogatievoorwaarden in 2023
In Natura 2000-gebieden en grondwaterbeschermingsgebieden kan geen gebruik meer worden gemaakt van derogatie om extra te bemesten. Vanaf 2024 worden ook percelen rondom Natura 2000 uitgesloten indien in het gebied de kritische stikstofbelasting wordt overschreden. Grasland in Natura 2000-gebieden mag wel voor worden meegeteld om vast te stellen of een bedrijf aan de eis van 80% grasland voldoet.
Langs ecologische kwetsbare wateren geldt een verplichte brede bufferstrook van 5 meter in plaats van 3 meter. Er is wel enige flexibiliteit mogelijk bij het intekenen van bufferstroken langs natuurvriendelijke oevers. Bij percelen waar bijvoorbeeld een maaipad van het waterschap langs de sloot ligt, hoeft bijvoorbeeld geen bufferstrook meer worden ingetekend.
Voor de stroomgebieden van regionale waterlichamen die slecht, ontoereikend of matig scoren voor nutriënten gaat de lage derogatienorm van 230 kilo in plaats van 250 kilo stikstof per hectare gelden. Dit is de norm die ook geldt voor zand- en lössgronden in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant of Limburg en deze kan ook voor klei- en veengronden van toepassing zijn.
De korting van 50 kilo op de stikstofnorm bij graslandvernieuwing vanaf 1 juni en van 65 kilo bij het scheuren van gras voor de teelt van maïs gaat ook gelden voor klei- en veengronden. Wanneer grasland gescheurd wordt moet voortaan altijd een stikstofbehoeftig gewas geteeld worden. Voor de gebieden waar de lage derogatienorm geldt, zijn de regels voor scheuren van gras en een verplicht vanggewas na maïs van toepassing zoals deze reeds gelden op zand- en lössgronden.