Onderzoek naar uitspoeling van nitraat bij drijfmest op grasland is nog niet afgerond

Minister Adema van LNV reageert op vragen van de SGP over de uitspoeling van nitraat bij drijfmest. In de tussenresultaten van het praktijkonderzoek op grasland op droogtegevoelige gronden werden juist in een droog jaar positieve effecten van vervanging van kunstmest door drijfmest gevonden op de uitspoeling van nitraat in het winterseizoen. Volgens Adema is er echter nog geen waardeoordeel over de effecten van de vervanging van kunstmest doordrijfmest te geven als niet alle resultaten bekend zijn.

Adema wijst er op dat door de onderzoekers die de literatuurstudie uitvoerden geen vergelijkende uitspraken worden gedaan over de algehele uitspoeling van kunstmest en runderdrijfmest. Het definitieve rapport van het praktijkonderzoek, waar ook de gegevens over de uitspoeling in komen, moet nog worden opgeleverd.


De minister wijst er op dat Nederland zich binnen de Europese Unie altijd sterk heeft gemaakt voor een mogelijkheid om op graslandbedrijven meer stikstof uit dierlijke mest te mogen toepassen. De onderbouwing van de Nederlandse derogatie voor graasdiermest op graasdierbedrijven was steeds gebaseerd op de hoge stikstofopname en het lange groeiseizoen van grasland.


De onderhandelingen over de derogatie voor de periode 2022-2025 zijn afgerond. De tussenresultaten van het praktijkonderzoek waar de SGP naar verwijst waren tijdens de onderhandelingen nog niet gepubliceerd en ook nog niet door een wetenschappelijk reviewproces gegaan. Het rapport wordt na verwachting op korte termijn verwacht. Adema zal de tussenresultaten nu niet met de Europese Commissie delen. 

Bron: Ministerie van LNV, 26/10/2022
Publicatie: 31-10-2022